Wat is mindful eten?

Mindful eten betekent eten met aandacht. Hierdoor proef je je eten beter en eet je meer op gevoel dan op de ‘automatische piloot’. Maar ook je gewicht heeft er baat bij, want door met aandacht te eten ben je sneller verzadigd waardoor je minder eet.

Mindful eten vergroot je eetgenot

Hoe je eet is minstens zo belangrijk als wat je eet. Als je eet met aandacht voor smaak, textuur, geur en kleur dan geniet je meer en langer van je maaltijd. Doordat je met (meer) aandacht eet, zul je ook langzamer eten. Hierdoor ben je beter in staat te luisteren naar je lichaam en de manier waarop je lichaam op voedsel reageert te ervaren.

Mindful eten om af te vallen

Bewust(er) eten helpt je ook om af te vallen. Door met aandacht te eten zul je langzamer eten waardoor je sneller verzadigd bent en minder grote porties eet. Maar mindful eten zorgt er ook voor dat je weet wat je precies hebt gegeten. Eet je (te) gehaast of heb je je aandacht tijdens het eten op andere zaken gericht, dan weten je hersenen niet precies wat je gegeten hebt waardoor deze impulsen blijven geven om meer (en dus teveel!) te eten.

Tips om mindful te eten

De meest voorkomende tips om mindful (en dus met aandacht) te eten zijn tijd nemen om te eten en om je tijdens het eten niet af te laten leiden door TV, smartphone of andere prikkels. Maar er zijn meer tips die je kunt toepassen. Deze kun je lezen in het artikel ‘Tips Om Mindful Te Eten Tijdens De Feestdagen’.

Wil je hier niet op wachten? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek. Na dit gesprek weet je of jij baat hebt bij een persoonlijk coachingstraject op maat.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.