Quinoa Gezond en Glutenvrij!

Quinoa, spreek uit als “kienwa”, staat sinds kort volop in de belangstelling. Maar wat is het en waarom wordt quinoa door velen bestempeld als ‘superfood’?

Quinoa (ook wel Chenopodium Quinoa) wordt vaak beschouwd als graan, maar is dit niet. Quinoa is een plant die gelijkenissen heeft met enkele graansoorten en valt daarom onder de noemer ‘pseudograan’. Je kunt quinoa eten zoals je ook granen eet, dus in plaats van rijst, couscous, bulgur, etc. Velen beschouwen quinoa als ‘superfood’ en niet onterecht; de zaden van de Chenopodium plant hebben tal van positieve eigenschappen.

Herkomst van quinoa

Van oorsprong is quinoa een Zuid-Amerikaanse plant die meer dan 5.000 jaar geleden op grote hoogtes in het Equadoriaanse Andesgebergte , maar ook in Argentinië, Peru en Bolivia door de Inca’s werd verbouwd. De naam ‘Quinoa’ betekent ‘Supergraan’ (of ‘Moedergraan’) en is afkomstig uit de oorspronkelijke taal van het Incavolk die de zaden van de quinoa kookten en aten als rijst. Al in die periode beschouwde men quinoa als een heilig, zeer speciaal voedingsmiddel en tot op heden wordt dit pseudograan geprezen om zijn uitzonderlijke voedingswaarde.

Quinoa is gezond!

Quinoa is rijk aan voedingsvezels, hoogwaardige eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen zoals magnesium, ijzer en koper en magnesium. Daarnaast is het ook glutenvrij, dus uitstekend te gebruiken door mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) of personen die gevoelig zijn voor tarwe. Door de hoge voedingswaarde is quinoa een volwaardig en goed te verdragen alternatief boven rijst, couscous, bulgur, gierst of tarwegraankorrels.

Quinoa als eiwitbron

Quinoa bevat ruim 16 gram eiwit per 100 gram product. Dit is aanzienlijk meer dan aardappelen, pasta, rijst, couscous of bulgur die tussen de 2 en 9 gram eiwit per 100 g bevatten. Bovendien hebben de eiwitten uit quinoa een veel hogere biologische waarde dan eerder genoemde voedingsmiddelen. Hoe hoger de biologische waarde van een eiwit, hoe beter het door het lichaam opgenomen en verwerkt kan worden.

De hoogte van de biologische waarde van de eiwitten (ook wel BQ genoemd) wordt bepaald door de combinatie van aminozuren (de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd). Hoe hoger de BQ, hoe beter. Eieren hebben met een BQ van 95 bijvoorbeeld de hoogste BQ van alle voedingsmiddelen. Dit betekent dat van elke 100 gram gegeten eiwit 95% (= 95 gram) door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. Quinoa heeft een BQ van 75 scoort hiermee beter dan melk (BQ van 72), vlees (BQ van 60), tarwe (BQ van 60) of maïs (GQ van 44).

Door het hoge BQ gehalte van quinoa kan dit ‘supergraan’ dienen als volwaardige vervanger van bijvoorbeeld vlees. Een gerecht met quinoa, verse groenten en eventueel wat peulvruchten en/of noten is een uitgebalanceerde maaltijd die alle nodige voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Koken met quinoa maakt vegetarisch eten dus heel lekker en eenvoudig!

Koken met Quinoa

Quinoa is een ontzettend veelzijdig voedingsmiddel dat door de neutrale smaak uitstekend te combineren is met tal van ingrediënten. Zowel in zoete als hartige gerechten komen de zaden goed tot zijn recht. De toepassingsmogelijkheden van quinoa zijn eindeloos en door de eenvoudige en snelle bereidingswijze (je hoeft het slechts 10 minuten te koken!) is het heel simpel om snel een gezonde en lekkere maaltijd klaar te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak en van quinoa en wil je meteen ermee aan de slag in de keuken? Probeer dan eens onderstaande recepten uit en laat je verrassen door de veelzijdigheid en heerlijke smaak van deze nieuwe trendsetter in de Nederlandse keuken!


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistischMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

4 reacties

 • evilcells

  Je kunt ook salades mee maken. Dit is mijn recept:

  50g quinoa
  4 fijngesneden uitjes
  1 avocado
  kappertjes
  citroensap
  mint, zout en peper

  U dient de quinoa eerst te koken, vervolgens doet u de overige ingrediënten bij elkaar en klaar is Kees!

  Hartstikke simpel en het smaakt heerlijk! En het is ook heel erg gezond!

  Veel succes ermee.

  Groetjes

 • jan van velzen

  Ik wil graag weten waar ik ze kan kopen .

Geef een reactie