Nieuwe inzichten in de behandeling van Interstitiele Cystitis (IC)

Interstitiele cystitis (IC), ook wel blaaspijnsyndroom (BPS), is een chronische aandoening van de blaas die wordt veroorzaakt door een non-bacteriële ontsteking. De meest voorkomende symptomen zijn frequent en pijnlijk urineren, pijn in de onderbuik, een verhoogde aandrang en druk in de blaas of omliggende organen. Het merendeel van de patiënten bestaat uit vrouwen, maar de aandoening komt ook voor bij (oudere) mannen.Interstitiele Cystitis (IC) behandeling
Nieuwe inzichten behandeling Interstitiele Cystitis (IC) – Auteur Melissa Albers

Ziektebeeld en behandeling bij Interstitiele Cystitis

Bijna elke chronische aandoening, waaronder Interstitiele Cystitis, heeft een aantal onderliggende soortgelijke factoren zoals chronische, non-bacteriële ‘low-grade’ (=”stille”) ontstekingen, hormonale disbalansen en een chronisch tekort aan voedingsstoffen. Deze drie factoren kunnen worden veroorzaakt door trauma (zowel mentaal als fysiek), een onevenwichtige voeding en langdurige blootstelling aan gifstoffen (zoals giftige dampen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, chemische toevoegingen in voedingsmiddelen en stoffen uit drinkwater zoals fluoride).

De behandelprotocollen voor Interstitiele Cystitis zijn wereldwijd nagenoeg hetzelfde en bestaan hoofdzakelijk uit symptoombestrijding in de vorm van blaasspoelingen met diverse pijnstillende en verzachtende middelen, toediening van pijnstillende medicatie, neuromodulatie, botoxinjecties in en het oprekken van de blaas, bekkenbodemtherapie en, als laatste ‘redmiddel’, operatieve verwijdering van de blaas.

Het belang van een gezonde leefstijl bij Interstitiele Cystitis

Het merendeel van patiënten met Interstitiele Cystitis wordt tijdens hun behandeling (die veelal onder leiding van een uroloog plaatsvindt) niet gewezen op het belang van een gezonde leefstijl. Hierdoor missen patiënten echter een belangrijke stap in een effectieve aanpak van hun aandoening. Medicijnen en therapieën kunnen ‘low grade’ ontstekingen, hormoonschommelingen en voedingsstoftekorten namelijk nooit (volledig) oplossen of aanpakken, geven vaak veel bijwerkingen en laten klachten vaak zelfs verergeren. Hetzelfde geldt voor een ongezonde leefstijl, want het nuttigen van bewerkte producten (geraffineerde koolhydraten, bewerkte vetten, chemische toevoegingen en alcohol) en ongefilterd leidingwater, respectievelijk water uit plastic flessen, wakkert ontstekingen aan en brengt hormonen (nog verder) uit balans. Daarnaast zorgen bovengenoemde producten voor een nog groter tekort aan voedingsstoffen (nutriënten) doordat er bij de afbraak van bewerkte producten tal van voedingsstoffen door het lichaam worden verbruikt en doordat deze voedingsmiddelen door de sterke bewerkingen nauwelijks vitaminen en mineralen meer bevatten. Chemicaliën uit drinkwater, plastic verpakkingen, cosmetica en schoonmaakmiddelen zorgen op hun beurt voor een (nog grotere) toxische belasting van het lichaam waardoor het lichaam verder uit balans raakt en steeds zieker wordt.

De kracht van gezonde voeding en suppletie

Gezonde voeding (bestaande uit onbespoten groenten, hoogwaardige en onbewerkte eiwitten, rauwe noten en zaden en koudgeperste oliën en vetten) zorgt daarentegen voor herstel van de natuurlijke balans in het lichaam. Onbewerkt voedsel is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en gezonde vetzuren (omega 3 en 6). Deze stoffen hebben een ontstekingsremmend effect, herstellen de hormoonbalans en houden de darmflora gezond, hetgeen essentieel is voor een normaal functionerend immuunsysteem.

Ook voedingssupplementen kunnen ondersteunend werken in het aanvullen van tekorten en het verminderen van ontstekingen. Vooral bij chronische aandoeningen is gebleken dat de behoefte aan bepaalde nutriënten zo hoog is dat deze niet uitsluitend door voeding kan worden vervuld. Dit geldt met name voor antioxidanten (waaronder astaxanthine, curcumine en vitamine C), vitaminen uit het B-complex, vitamine D alsmede magnesium, selenium en zink. Voor het ontgiften van de cellen en het ondersteunen van de lever kan chlorella worden ingezet. Deze zoetwater alg bevat niet alleen een groot spectrum aan nutriënten, maar kan ook zware metalen binden zodat deze op een effectieve en veilige manier door het lichaam kunnen worden uitgescheiden.

Het is tijd voor nieuwe protocollen!

Zowel uit onderzoek als uit de praktijk is gebleken dat patiënten met Interstitiële Cystitis aanzienlijk minder symptomen en ongemakken ervaren als zij hun leefstijl blijvend aanpassen. De hoeveelheid en frequentie in pijn, aandrang, incontinentie, (extreme) moeheid, stress, maag- en darmproblemen en huidproblemen nemen merkbaar af en sommige patiënten zijn na een aantal jaren zelfs vrij van IC gerelateerde symptomen na de overstap op natuurvoeding en het gebruik van ondersteunende supplementen.

Een holistische aanpak van chronische ziekten zoals Interstitiële Cystitis kan de kwaliteit van leven van patiënten sterk verhogen en is soms zelfs een stap op weg naar genezing. Praktijkvoorbeelden laten zien dat er altijd hoop is voor een chronisch zieke (IC) patiënt, ook als deze volgens de reguliere behandelaars letterlijk als ‘opgegeven’ word beschouwd; iets dat op dit moment nog op grote schaal gebeurd.

Referenties:Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.