De kracht van rode peper


Rode peper, ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd, is een echte krachtpatser. Niet alleen op culinair gebied staat deze rode vrucht zijn mannetje, ook op het gebied van gezondheid speelt rode peper een pittige rol. Naast de pikante smaak die rode peper aan een gerecht verleent, bevat deze vurige peul ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A en C die beiden een krachtige antioxidant en stimulans zijn voor het immuunsysteem.

Rode peper maakt je blij!

Naarmate de vrucht rijper en donkerder wordt, vindt er een geleidelijke omzetting van vitamine C in bètacaroteen plaats en stijgt het capsaïcinegehalte. Capsaïcine is de stof die rode pepers de pittige smaak verleent. Naast het warme, branderige gevoel dat hierdoor tijdens eten van rode pepers in de mond ontstaat, doet capapsaïcine meer. Zo stimuleert het de endorfineproductie in de hersenen. Endorfine is een natuurlijke pijstiller en verleent een euforisch gevoel. Rode peper eten kan je dus vrolijker maken!

Rode peper als medicijn?

Het bestanddeel capsaïcine uit rode peper is veelvuldig bestudeerd en sommige onderzoeken tonen aan dat een behandeling met capsaïcine de symptomen van verscheidene zenuwaandoeningen, zoals pijn bij artritis, psoriasis en diabetische neuropathie zou kunnen verminderen. Er is meer onderzoek nodig om eenduidige conclusies te kunnen trekken over de mogelijke therapeutische effecten van capsaïcine uit rode peper, maar er zijn aanwijzingen dat rode peper kan helpen tegen verscheidende aandoeningen en wellicht in de toekomst als ‘natuurlijk medicijn’ ingezet zou kunnen worden.

Italiaanse onderzoekers hebben reeds in 2003 aangetoond dat capsaïcine uit rode peper een pijnstillende werking heeft bij migrainegerelateerde hoofdpijn. Deze effecten werden overigens verkregen door het toedienen van een neusspray die capsaïcine bevat en niet door het nuttigen van een pittige maaltijd.

Capsaïcine uit rode peper stimuleert daarnaast de slijmvliezen om meer vocht te produceren waardoor de neusholtes zich legen en verstoppingen in de neus worden opgeheven. De antibacteriële eigenschappen van capsaïcine zouden kunnen helpen bij het voorkomen van chronische sinusinfecties.

Het relatief hoge gehalte aan vitamine A, C en bioflavonoïden in rode peper kunnen bijdragen aan de versterking van bloedvaten waardoor deze soepel blijven en beter in staat zijn om veranderingen in de bloeddruk op te vangen.

Rode peper kan mogelijk ook fungeren als een ontstekingsremmend middel, omdat capsaïcine een stof laat vrijkomen die men associeert met natuurlijke lichaamsprocessen die plaatsvinden bij de reductie van verschillende pijnen.

Resultaten uit een studie van de Duke University in de VS tonen bovendien aan dat capsaïcine mogelijk kan helpen bij de behandeling en genezing van inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. In het verlengde van deze uitkomst concludeerden de onderzoekers tot slot dat capsaïcine ook bacteriën zoals de H. Pylori kan helpen bestrijden waardoor maagzweren kunnen worden voorkomen.

Eet vaker rode peper!

De uitkomsten van de verschillende onderzoeken over de therapeutische effecten van rode peper lijken veelbelovend. Toch zullen toekomstige studies nog moeten uitwijzen welke rol rode peper precies zou kunnen spelen indien deze zal worden ingezet als medicijn. Ook over de toedieningswijze – oraal (door het nuttigen van pepers of een pil met capsaïcine) of nasaal (door het toedienen van een capsaïcine bevattende neusspray) – zijn onderzoekers nog niet tot een consensus gekomen. Desalniettemin blijft regelmatige consumptie van rode pepers een verstandige en lekkere keuze. De pittige smaak geeft zowel hartige als zoete gerechten een pikante noot en verleent karakter aan een maaltijd. Door de warme, vurige smaak kan daarnaast het zoutgebruik worden verminderd en een extra portie vitamine A, C, antioxidanten en bioflavonoïden in de dagelijkse voeding is altijd mooi meegenomen. Gebruik dus vaker rode peper in je eten en haal het beste uit alles wat deze kleine rode krachtpatser te bieden heeft!

Meteen aan de slag met pittige recepten met rode peper die je hart sneller doen kloppen van vreugde? Maak dan eens een vurige penne arrabiata, pittige kiptajine of Indiase vissoep.


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistisch



Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

13 reacties

  • Anja

    Wat een pittig stuk 😉 Leuk om te lezen! Ikzelf ben dol op rode peper en heb ook een tip. Als je mond ‘in brand’ staat na het eten van een pittig gerecht dan heeft afblussen met water geen zin. Beter is het om wat rijst te eten of op een stukje brood of rijstwafel te kauwen. Probeer maar eens, het helpt echt!

  • Michael

    Rode peper! Vertel mij er alles over, helemaal overstag toen ik tot de ontdekking van het kleine pepertje kwam.

    Welke gerechten zijn het beste te combineren met rode peper?

    Gr,
    Mike

    • VoedingsDomein

      Beste Mike,

      Leuk dat je zo enthousiast bent over deze pittige smaakmaker!

      In principe kun je in elk gerecht dat een beetje ‘pit’ nodig heeft rode peper gebruiken, zowel in hartige als in zoete gerechten.
      Houd je van lekker pittig, gebruik dan de hele peper (inclusief zaadjes en zaadlijsten). Mag het eens wat minder scherp zijn, gebruik dan alleen het vruchtvlees en verwijder voor gebruik de zaadlijsten en zaadjes.
      Je kunt de rode peper in grove stukken verwerken, in ringen of kleine stukjes snijden of fijnmalen in een vijzel.
      Rode pepers kun je meekoken of bakken, maar ook rauw in een gerecht verwerken.

      Eet smakelijk!

      Vriendelijke groet,

      Melissa

  • Alberto

    Goed stuk !! Ik gebruik vaak rode peper in het eten. Maakt het net even iets krachtiger. Wel goed doceren. En goede achtergrond informatie. Goed om te weten. Groeten Apster.

  • Djovanni

    Vond dit stuk erg leuk om te lezen! Ik eet zelf natuurlijk ook wel is rode peper, natuurlijk in combinatie met andere ingredienten! maar veel van deze informatie wist ik niet, leuk om te weten! Bedankt! Groet Djo

  • Robin

    Netjes geschreven stuk! Ik ben zelf gek op pepers. Ik kan hier in de buurt (Twente) helaas weinig goede pepers kopen. Weet je misschien een online shop o.i.d. die het verkoopt?

    Groeten Robin

  • JasonB

    Sowieso zijn rode pepers lekker in allerlei soorten gerechten. Maakt het dan ook weer mooi dat het gezond is en het je blij maakt.

    Vaker eten dus 🙂

  • Ik vind rode pepers heerlijk. Ook die paprika-vormige mini rode pepers die Dirk van den Broek verkoopt. Die zijn namelijk nog scherper dan de lange varianten. Ik verwerk het in al mijn gerechten. Ik kan niet zonder! Het is te lekker!

    Hartelijke groet, Evert

  • schulz

    Rode peper is niet zo heet met een beetje suiker erbij

  • Willy

    heb diabetes met roede pepers elke dag s’middag blijft de suiker goed in evenwicht ,pepertje even wassen en happen maar die dit al jaren ,veel succes .

  • Herbal Remedies For Vardenafil cialis without prescription Isotretinoin Usa Price Quick Shipping Doxycycline Online Without Prescription

Geef een reactie