De kracht van groene thee

Aan groene thee worden tal van positieve gezondheidseffecten toegeschreven (lees ook: groene thee gezond). Maar wat onderscheidt groene thee eigenlijk van andere theesoorten? Welke positieve eigenschappen heeft groene thee precies? In welke vorm (theezakjes, blaadjes, poeder, etc.) kan men optimaal profiteren van de kracht van deze plant? En is groene thee voor iedereen geschikt of is het in sommige gevallen beter om het gebruik ervan te vermijden?

groene thee
De kracht van groene thee – Auteur Melissa Albers

Wat onderscheidt groene thee van andere theesoorten?

Alle theesoorten (groene, zwarte, witte en oolong thee) zijn van dezelfde plant afkomstig; Camellia sinensis. De manier en het tijdstip van plukken en de behandeling na de pluk bepalen uiteindelijk de theesoort.

Groene thee wordt, in tegenstelling tot zwarte thee en oolong, na het plukken niet gefermenteerd. Bij de fermentatie van zwarte en oolong thee worden theeblaadjes in speciale ruimtes geplaatst waar warme, vochtige lucht doorheen geblazen wordt. Door de aanraking met vocht, warmte en zuurstof komt het fermentatieproces op gang. Hierdoor worden de theeblaadjes roodbruin van kleur en ontstaat het karakteristieke theearoma. Tijdens dit proces gaan echter veel gezonde stoffen verloren. Doordat groene thee niet wordt gefermenteerd, bevat deze de hoogste concentratie bio-actieve stoffen van alle theesoorten.

Wat maakt groene thee zo gezond?

Groene thee is rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten werken tegen vrije radicalen. Dit is gunstig, want vrije radicalen zorgen mogelijk voor celveroudering. Een royale inname van antioxidanten kan verouderings- en ongewenste afbraakprocessen in het lichaam vertragen. De meest belangrijke antioxidanten uit groene thee zijn polyfenolen. Deze stoffen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren (zowel bij diabetes type 2 als bij het metabool syndroom) en lever- en hartfuncties te verbeteren. Ook kunnen polyfenolen uit groene thee een positief effect hebben op het cholesterolgehalte.

Diverse studies hebben daarnaast uitgewezen dat antioxidanten uit groene thee effectief kunnen worden ingezet tegen andere kwalen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen het risico op borst-, blaas-, eierstok-, slokdarm- en alvleesklierkanker te verkleinen, na infectie met het HPV virus (humaan papillomavirus) in de baarmoeder de groei van abnormale cellen laten afnemen, het risico op de ziekte van Parkinson en de symptomen ervan verminderen, de mentale alertheid verhogen en helpen tijdens het afvallen.

Het effect van de polyfenolen uit groene thee, waaronder de polyfenolgroep ‘catechines’, is nog veelzijdiger. Recent onderzoek wijst uit dat catechines betrokken zijn bij de manier waarop het lichaam energie verbrandt, vet opslaat en stofwisselingsprocessen laat verlopen. Van alle polyfenolsoorten uit groene thee is EGCG (epigallocatechine gallaat) de krachtigste stof. EGCG stimuleert de thermogenese (de snelheid waarmee het lichaam energie verbrandt). Dit stimuleert de celstofwisseling (metabolisme) waardoor verbrandingsprocessen in het lichaam sneller en efficiënter plaatsvinden. Catechines uit groene thee kunnen ook helpen de totale hoeveelheid lichaamsvet te verminderen doordat catechines een aantal enzymen blokkeren die betrokken zijn bij de vetopslag.

Groene thee bevat naast polyfenolen zoals catechines ook cafeïne. Deze cafeïne kan helpen het concentratievermogen te verhogen. In tegenstelling tot cafeïne uit koffie, bezorgt cafeïne uit groene thee minder tot geen hartkloppingen en ook geen innerlijke onrust. Dit komt doordat cafeïne uit groene thee langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor heeft groene thee een minder intens, maar wel een langduriger opwekkend effect dan koffie.

Verschijningsvormen van groene thee

Groene thee is verkrijgbaar in theezakjes, als losse thee(blaadjes) en als poeder. Daarnaast zijn er ook supplementen met groene thee(extract) verkrijgbaar. De beste kwaliteit groene thee is Matcha; een groene theesoort die afkomstig is uit Japan. Matcha wordt na het oogsten vermalen tot poeder. De theeplantjes ondergaan tijdens de verwerking een speciale behandeling waardoor deze theesoort heel rijk is aan chlorofyl en aminozuren; stoffen die, naast polyfenolen, bekend staan om tal van gezondheidsbevorderende effecten.

Wilt u het beste uit groene thee halen? Kies dan altijd voor de biologische variant om er zeker van te zijn dat de thee geen ongewenste residuen bevat en laat de thee minimaal zes minuten trekken in water van 70 ºC. Gebruik dus geen water dat net van de kook af is, maar theewater dat na het kookproces een kwartier de tijd heeft gekregen om af te koelen. Hierdoor komen de meeste gezonde stoffen vrij. Kies het liefste voor Matcha, want Matcha bevat 10-15 keer meer voedingsstoffen dan losse groene thee of groene thee in zakjes. Ook bevat Matcha 137 keer meer EGCG dan groene thee in zakjes.

Groene thee(extract) of pure EGCG in supplementvorm verdienen niet de voorkeur, omdat deze producten vaak verontreinigt zijn, teveel cafeïne bevatten, vaak ongewenste handelingen (zoals verhitting op een te hoge temperatuur) hebben ondergaan en regelmatig ongewenste (chemische) hulpstoffen bevatten die overgevoeligheidsreacties kunnen uitlokken zoals magnesiumstearaat, stearinezuur, methylcellulose en titaandioxide.

Voorzichtigheid is geboden!

Het gebruik van groene thee als gezondheidsbevorderend product, in welke vorm dan ook, mag enkel dienen als ondersteuning bij het aanpakken van de in dit artikel genoemde symptomen en kan of mag nooit een vervanging zijn van een gezonde eet- en leefstijl en, indien nodig, het volgen van aanvullende therapieën.

Hoewel de gezondheidsvoordelen van groene thee zeer divers en overtuigend zijn, is het goed om te weten dat de consumptie ervan de ijzeropname uit voeding of suppletie kan verminderen. Gebruik groene thee daarom liever tussen de maaltijden door en niet samen met voedsel, suppletie of ijzerbevattende medicatie. Ook bevat groene thee relatief veel cafeïne en kan de plant soms sporen van aluminium bevatten. Hierdoor is groene thee niet voor iedereen geschikt. Vooral (hogere) doseringen (meer dan 3 kopjes per dag) zijn ongewenst voor mensen met hart- en vaatziekten of ernstige cardiovasculaire aandoeningen, zwangere en lacterende vrouwen, mensen die plaspillen gebruiken en bij nierfalen. Kinderen onder de 16 jaar dienen, met het oog op het cafeïnegehalte, het gebruik van groene thee in zijn geheel te vermijden.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.