Oregano, lekker en gezond!

Oregano. Wie kent dit keukenkruid niet? Geliefd in de Italiaanse keuken en ver daarbuiten speelt deze veelzijdige smaakmaker de hoofdrol in vele gerechten. Maar oregano kan meer! Niet alleen in gerechten, ook als medicijn heeft oregano inmiddels zijn sporen verdiend. Maar waarom?

Oregano of marjolein?

Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel wilde marjolein of palingkruid genoemd. Oregano vooral geliefd bekend in mediterrane gerechten. En niet zonder reden, want de plant heeft een zeer karakteristieke smaak en geur. Je kunt oregano aanplanten of zaaien in je (sier)tuin, balkon of vensterbank, maar de plant is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar. Wilde marjolein groeit in warme en gematigde streken. De smaak van de blaadjes wordt echter sterk beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht die de plant krijgt.

Oregano als medicijn

Je kunt oregano gebruiken tegen verschillende aandoeningen. De werkzame stof uit de plant bevindt zich vooral in de etherische oliën uit de blaadjes en stengels. Deze etherische oliën zijn rijk aan fenolen. Oregano-olie bestaat voor 80-90% uit de stoffen carvacrol en thymol die beiden sterke antiseptische (ontstekingsremmende) eigenschappen hebben. Carvacrol en thymol staan bekend als effectieve werkstoffen tegen schimmels, bacterien en virussen, Hierdoor is oregano of oregano-extract zeer geschikt als probaat middel tegen allerhande kwalen zoals infecties. Gebruik de verdunde etherische olie bijvoorbeeld als hoestmiddel (werkt ontslijmend en prikkelverzachtend) of als badolie (tegen slecht genezende wonden).

Of maak een aftreksel van de bloemknopjes en drink dit als thee. Deze thee werkt heilzaam bij vastzittende of kriebelhoest, stoornissen in het maag-darmkanaal, geprikkeldheid, spanningshoofdpijn, moeheid en menstruatiepijnen. Ook kan deze thee helpen bij het voorkomen van zeeziekte of evenwichtsstoornissen.

Uitwendig helpt de verdunde etherische olie van oregano de doorbloeding te stimuleren. Daarom kan oregano goed gebruikt worden om zwellingen, een stijve nek of reumatische klachten te verminderen of te genezen. Verwerk oregano-olie in een kompres, massageolie of zalf en voel zelf hoe verlichtend deze natuurlijke genezer zijn werk doet! Een paar druppels pure olie op je kussen kunnen je tevens helpen om beter te slapen.

Oregano maakt je blij!

Oregano dankt zijn naam aan De Grieken die de plant ‘oros ganos; noemden: “vreugde van de berg”. Als je eens in Griekenland bent geweest, waar oregano in de vorm van wilde marjolein vele heuvelhellingen bedekt, snap je waarom. Het geliefde keukenkruid ziet er niet alleen mooi uit, ook verlenen de blaadjes de zomerlucht met een kruidige, onweerstaanbare geur geeft.

Deze zoete, ietwat pittige geur van wilde marjolein staat al eeuwenlang symbool voor geluk. Duizenden jaren geleden werden bruidsparen gekroond met slingers van wilde marjolein en de (gedroogde) plant sierde vele tuinen om tijden van geluk en voorspoed vast te kunnen houden.

Van medicijn tot keukenkruid

De Griekse filosoof Aristoteles zei dat schildpadden die een slang hadden gegeten onmiddellijk hierna oregano zouden moeten eten. Dit zou ze helpen om niet te sterven. Vanaf die tijd werd oregano door de mensen ingenomen als tegengif bij een slangenbeet. Later werd oregano vooral ingezet als medicijn tegen maagklachten en hoest. De culinaire eigenschappen werden ook in deze periode ontdekt. Sindsdien is oregano in tal van gerechten een onmisbaar ingrediënt. Van tomatensaus tot stoofschotel en van gehaktbal tot gestoofde kip; oregano verleent veel gerechten een unieke, kruidige smaak.

Recepten met oregano

Oregano past bij bijna elke groente-, vlees- of gevogeltesoort en de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Verse oreganoblaadjes smaken verfijnd en licht zoet, in gedroogde vorm is de smaak kruidig en warm. Probeer eens onderstaande recepten uit en ontdek de veelzijdigheid van dit geliefde keukenkruid!


tijdelijke-aktieVraag vandaag een Gratis & Vrijblijvend intakegesprek t.w.v. € 45,- aan!

Melissa Albers Dietist Dietiste UtrechtHoi, mijn naam is Melissa Albers en ik ben (orthomoleculair) Diëtist, Natuurvoedingskundige & Food Coach
Plan dan hier een gratis & vrijblijvend intakegesprek in t.w.v. € 45,- en ontvang binnen 24 uur een reactie! Dit gesprek vindt plaats via Skype, Facetime, Facebook video call of telefoon en duurt ongeveer 30 minuten. Aan de hand van dit gesprek bepalen we samen welk traject het beste bij je past.

CAPTCHA
Een moment geduld aub.

Ook in 2016 wordt 3 uur dieetkosten vergoed vanuit de basisverzekering.

Hiervoor geldt het verplicht eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering is afhankelijk van de verzekeraar meer vergoeding mogelijk. Lees je polis hierop na. Download hier meer informatie:
Overzicht vergoedingen van Zorgwijzer.nl. Dit overzicht is geactualiseerd op: 4 april 2016

Gerelateerde berichten

Smoothies met Super Groenten Smoothies. Ze zijn ongekend populair op dit moment, vooral de 'groene smoothie’. Maar waarom? Wat maakt groene smoothies zo gezond? En welke ‘greens’ kunnen je drankje nog gezonder maken? Smoothies m...
14 Tips Om Mindful Te Eten Tijdens De Feestdagen In het artikel ‘Wat is Mindful Eten?’ kun lezen wat mindful eten is. Hieronder lees je 14 tips die je kunnen helpen om mindful te eten waardoor je kunt voorkomen dat je tijdens de feestdagen aankomt i...
Rooibos, het Zuid-Afrikaanse goud! Rooibos. De meesten van ons kennen de naaldjes in de vorm van rooibosthee. Waarom noemen we het thee, terwijl de rooibosplant niet tot een theesoort behoort? Wat maakt deze amberkleurige drank zo gezo...
Sapvasten Sapvasten is één van de manieren om te detoxen (ontgiften). Het voorjaar staat voor de deur en niet alleen in huis is het tijd voor ‘de grote schoonmaak’, ook je lichaam kan vaak wel een inwendige poe...


Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
wpDiscuz
DutchEnglish
GRATIS RECEPTENBOEK ONTVANGEN?
100% natuurlijk en volledig gluten- en sojavrij
Stap1...