Voeding bij ADHD en ADD

ADHD en ADD zijn aandoeningen die zich kenmerken door snel afgeleid en vergeetachtig te zijn en mensen met ADHD of ADD hebben vaak ook moeite met de verwerking van (teveel) informatie. Welke rol kan voeding innemen in het reguleren van bovengenoemde symptomen? Heeft een aangepast voedingspatroon invloed op het medicijngebruik? En welke maatregelen kun je nog meer nemen om minder last te hebben van ADHD/ADD?

ADHD checklist

ADHD wordt vaak in één adem genoemd met ADD. Hoewel er een aantal verschillen zijn tussen ADD en ADHD, zijn er ook overeenkomsten. Naast concentratieproblemen en moeite hebben met informatieverwerking, hebben mensen met zowel ADD als ADHD vaak ook een hoog energieniveau en zijn ze creatief, enthousiast en humoristisch.

Wil jij weten of jij of iemand uit je omgeving last zou kunnen hebben van ADHD (of ADD)? Kijk dan eens naar deze checklist. 

ADHD voedingsadviezen zijn bewezen effectief

Voeding speelt een belangrijke rol bij de regulatie van ADHD/ADD symptomen. Uit onderzoek blijkt dat 60-70% van de mensen met ADHD/ADD positief reageert op aanpassingen in hun voedingspatroon. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat voeding een oorzaak van ADHD kan zijn. “Alle kinderen die meededen aan het onderzoek vertoonden gedragsverbeteringen van meer dan 40% en voldeden na het aangepaste dieet niet meer aan de criteria voor ADHD. Niet alleen de ouders, maar ook de leerkrachten zagen deze verbeteringen.”, aldus het Pelsser RED Centrum. “De klachten keren terug op het moment dat de kinderen en volwassenen weer alles eten. Het is dus zaak om permanent een passend dieet te blijven volgen om AHDH/ADD gerelateerde klachten te kunnen vermijden.” Ook professor Arnold (National Institute of Health, V.S.) geeft aan dat de relatie tussen voeding en ADHD overtuigend bewezen is, zowel voor kinderen als volwassenen.

Invloed voeding en ADHD/ADD

Diverse onderzoeken tonen aan dat voeding vrij van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen aanzienlijke verbeteringen van ADHD/ADD symptomen geeft. Daarnaast zorgt het weglaten van melk(producten), chocolade, soja, eieren, tarwe en/of maïs ook voor een afname of het verdwijnen van symptomen. In enkele gevallen zorgt een voedingspatroon zonder druiven, tomaten en sinaasappels ook voor een afname in klachten.

De gevoeligheid voor een combinatie van verschillende voedingsmiddelen komt aanzienlijk vaker voor dan gevoeligheid voor één voedingsmiddel of alleen kleurstoffen bij ADHD/ADD. Onderzoekers adviseren dan ook om een zogenaamd eliminatiedieet te volgen om te kunnen achterhalen welke voedingsstoffen symptomen verergeren.

Naast kleurstoffen, kunstmatige toevoegingen zoals E-nummers en bovengenoemde voedingsmiddelen is ook aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van zuivelproducten, tarwe (gluten) en suiker.

Tekorten aan voedingsstoffen bij ADHD/ADD

Naast de gevoeligheid voor bepaalde soorten voedingsmiddelen en toevoegingen bij ADHD/ADD, is ook aangetoond dat er een verband bestaat tussen tekorten aan voedingsstoffen.

ADHD/ADD en zink
Verschillende onderzoeken concluderen dat het mineraal zink een belangrijke rol speelt bij ADHD/ADD. Zink is betrokken bij diverse lichamelijke processen zoals celgroei, celdeling en stofwisseling. Dopamine is een belangrijke factor bij ADHD. Het hormoon melatonine is belangrijk bij de regulatie van dopamine. Op zijn beurt is zink noodzakelijk voor de aanmaak van melatonine. Daarom is voldoende zink belangrijk bij het voorkomen of verminderen van symptomen van ADHD of ADD. Bovendien hebben ADHD medicijnen een negatieve invloed op de hoeveelheid zink in het lichaam, net zoals bepaalde kunstmatige toevoegingen in fabrieksmatige voedingsmiddelen.

ADHD/ADD en magnesium
Ook een tekort aan magnesium staat in verband met ADHD. Magnesium staat te boek als ‘anti-stress mineraal’, want elk orgaan in ons lichaam (vooral hart, spieren en nieren) heeft dit mineraal nodig om goed te functioneren. Meer dan 60% van de mensen in de westerse wereld heeft tegenwoordig een (ernstig) magnesiumtekort, vaak zonder dit zelf te weten.

Sommige voedingsmiddelen bevatten magnesium, maar de concentraties zijn erg laag door de verarming van de bodem door landbouw en kunstmest. Bovendien krijgen we minder binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen. En frisdrank, medicijnen, suiker en chemicaliën uit voeding en het milieu zorgen daarnaast voor een verhoogde magnesiumbehoefte en een versnelde uitscheiding ervan.

ADHD/ADD en B-vitamines
B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B11 (foliumziuur) en B12) zijn o.a. belangrijk voor de aanmaak van dopamine. Mensen met ADHD/ADD hebben vaak een verstoorde dopamine productie. Daarnaast helpen B-vitamines ook om beter te concentreren en bij een goede nachtrust. Een tekort aan vitamine B12 wordt bovendien in verband gebracht met hyperactief of angstig gedrag bij kinderen.

ADHD/ADD en omega-3 vetzuren
Een tekort dat ook veel voorkomt bij mensen met ADHD/ADD zijn Omega-3 vetzuren. Deze zijn essentieel bij het optimaal laten functioneren van de hersenen. Kinderen met Omega-3 tekorten hebben daarnaast vaker gedragsproblemen en leerproblemen.

Voedingsadviezen bij ADHD/ADD

Wil je ADHD/ADD gerelateerde symptomen d.m.v. je voeding verminderen of uitsluiten? Gebruik dan uitsluitend natuurlijke, onbewerkte, liefst biologische voeding zonder chemische toevoegingen. Daarnaast is het van belang met extra aandacht te hebben voor een voldoende inname van zink, magnesium, B-vitamines en gezonde vetten (de zogenaamde essentiële vetzuren).

Zink zit veel in vis, peulvruchten en schaal- en schelpdieren zoals oesters en mosselen.

Magnesium zit veel in kelpnoodles, rauwe amandelen, ongebrande en ongezouten noten, onbewerkte pompoen- en zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenen. Verder zit het ook in een aantal superfoods zoals rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad.

Je vindt omega 3 in rauwe zaden en noten, hennepzaad en hennepzaadolie en in (vette) vis.

Inmiddels is aangetoond dat een aangepast voedingsadvies bij ADHD/ADD bij het merendeel van de mensen die aan deze aandoening(en) leiden, ervoor zorgt dat de dosering van ADHD medicijnen sterk kan worden verlaagd of ADHD medicijnen helemaal niet meer nodig zijn.

“Download hier een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen die je beter wel/niet kunt eten bij ADHD/ADD.  Je vindt hierin ook tips voor leefstijladviezen bij ADHD/ADD”

ADHD en alcohol

Tot slot is het raadzaam om alcohol zo veel mogelijk te vermijden. Gebruik in geen geval alcohol (ook niet met mate!) als je ADHD medicijnen neemt. ADHD medicijnen hebben namelijk verschillende interacties met alcohol die (ernstige) gezondheidsschade kunnen aanrichten. Ook als je geen ADHD medicijnen gebruikt, wordt het drinken van alcohol sterk afgeraden, omdat alcohol sterke invloed heeft op chemische processen in de hersenen, waaronder de productie van het hierboven eerder besproken dopamine.

Deskundig voedingsadvies bij ADD/ADHD

Als je d.m.v. voeding wilt werken aan het verminderen van ADD/ADHD symptomen, doe dit dan altijd onder deskundige begeleiding. Neem vandaag nog contact met mij op zodat ik je a.d.h.v. jouw eetdagboek gerichte voedings- en leefstijladviezen kan geven.

Referenties

  • L.E. Arnold (‘Treatment alternatives for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD)’, Journal of Attention Disorders, Vol. 3(1):30-48 (1999).
  • L.M.J. Pelsser, ADHD, a Food-Induced Hypersensitivity Syndrome: in Quest of a Cause, 2011.
  • Stevens LJ, Kuczek T et al, Dietary sensitivities and ADHD symptoms: thirty-five years of research, Clin Pediatr (Phila). 2011 Apr;50(4):279-93.
  • Howard AL, Robinson M, ADHD is associated with a ‘Western’ dietary pattern in adolescents. J Atten Disord. 2011 Jul;15(5):403-11.
  • Dodig-Curkovic K, Dovhani J et al. The role of zinc in the treatment of hyperactivity disorder in children. Acta Med Croatica. 2009 Oct;63(4):307-13.
  • Ward NI, Soulsbury KA et al, The influence of the chemical additive tartrazine on the zinc status of hyperactive children: a double-blind placebo-controlled study. J Nutr Med; 1 (1). 1990. 51-58.
  • Stevens LJ, Zentall SS et al. Omega-3 fatty acids in boys with behavior, learning and health problems. Physiol Behav. 1996 Apr-May;59(4-5):915-20.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.