Sinaasappels maken je blij!

Sinaasappels. De bekende ‘appeltjes van oranje’ behoren samen met mandarijnen tot de meest geliefde citrusvruchten. En terecht, want naast de heerlijke smaak van de ‘appelsienen’ zijn deze vruchten ook nog eens gezond! Maar wat maakt sinaasappels zo bijzonder en waar komen ze vandaan?

Herkomst sinaasappels

Sinaasappels zijn vernoemd naar het land van herkomst; “China”. De zure sinaasappel (ook bekend als bittere sinaasappel) werd door de Arabieren uit India meegenomen waar men de vruchten ‘nâranga’ noemde (= ‘binnenste’ en ‘welriekende geur’). De ‘nâranga’ werd vervolgens ook gekweekt in Spanje en Afrika en kruisvaarders namen de vrucht later mee naar de rest van Europa.

Vervolgens waren het de Portugezen die de zoete variant van de sinaasappel meenamen uit China. Al snel veroverde de zoete sinaasappel Italië en door zijn populariteit verspreidde de citrusvrucht zich vanuit dit land in rap tempo over de rest van Europa. Sinaasappelen werden destijds vooral gegeten bij ziekte of feestelijke gelegenheden.

Sinaasappels zijn vitaminebommen

Sinaasappels zijn niet alleen rijk aan vitamine C, ze bevatten nog meer belangrijke voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Een gemiddelde sinaasappel bevat niet alleen ruim 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, maar is ook rijk aan foliumzuur (vitamine B11), kalium en vezels. Daarnaast zitten er in sinaasappels andere stoffen (zoals bioflavonoïden) die belangrijke eigenschappen hebben.

Samen met vitamine C, B11 en andere stoffen zorgen bioflavonoïden voor de vorming en behoud van collageen en stimuleren ze de productie en activiteit van leukocyten (witte bloedcellen). Dit zorgt voor het behoud van een goed functionerend immuunsysteem (= goede weerstand).

Daarnaast bevorderen de genoemde voedingsstoffen de opname van ijzer uit voeding en spelen ze een rol bij de productie van erytrocyten (rode bloedcellen). Erytrocyten zorgen voor behoud van het zuurstof- en koolstofdioxidetransport van alle organen in het lichaam en zijn hierdoor van belang voor een optimaal verloop van alle lichaamsfuncties.

Sinaasappels tegen ziekten

De bioactieve stoffen in sinaasappels (waaronder bioflavonoïden, vitamine C, foliumzuur etc.) kunnen bijdragen aan een afname van het risico op degeneratieve ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), hypertensie (hoge bloeddruk), infarcten, cataract (staar) en sommige kankersoorten.

Sinaasappels tegen hart- en vaatziekten (HVZ)

De beschermende werking van citrusvruchten (zoals sinaasappels) tegen een hartinfarct is door verscheidene onderzoeken bevestigd. In alle gevallen rapporteerden onderzoekers dat vooral de flavonoïden uit citrusfruitzorgen voor een afname van (ischechemische) hartziekten.

Sinaasappels maken je blij!

De geur van sinaasappels tovert een glimlach op je gezicht. Zoals de oude Indiërs al aangaven in hun benaming ‘nâranga’, hebben sinaasappels een welriekende geur. Sinaasappelaroma doet iets met je zintuigen waardoor je humeur verbetert. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen de zoete, frisse geur van sinaasappels associëren met de zon, zomer en mooie herinneringen.

Naast de geur kan ook de vrucht zelf bijdragen aan een vrolijke stemming. Een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je sneller geïrriteerd bent en veroorzaakt problemen bij de opname van ijzer. IJzertekorten zorgen voor vermoeidheid en lusteloosheid. Dit kun je voorkomen door elke dag voldoende vitamine C tot je te nemen. Met twee sinaasappels of twee glazen vers geperst sinaasappelsap per dag kun je dit voorkomen en blijf je fit en happy!

Sinaasappels in de keuken

Door hun veelzijdigheid is het heel eenvoudig om regelmatig sinaasappels te eten. Zo uit de hand smaken ze al heerlijk, maar als je eens iets anders wilt dan een sappig partje ‘pure zon’ of het standaard ‘glaasje verse jus’, probeer dan eens één van de onderstaande recepten.

Ontdek daarnaast hoe je nog meer smaak en plezier kunt halen uit dit geliefde citrusfruit en experimenteer ook eens met sinaasappels in warme, hartige gerechten! Voeg eens wat partjes sinaasappel en/of rasp van het oranje van de sinaasappelschil toe aan gebakken kipfilet. Of wat dacht je van een lauwwarme salade met kalkoen, sinaasappel en venkel?


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistisch

Sapvasten
Aantal keer gelezen 98.852
Sapvasten is één van de manieren om te detoxen (ontgiften). Het voorjaar staat voor de deur en niet alleen in huis is het tijd voor ‘de grote schoonma...
Bijnieruitputting en Suiker
Aantal keer gelezen 10.047
Bijnieruitputting. Wat is bijnieruitputting? Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkom je bijnieruitputting? Welke rol speelt suiker hierbij? En: hoe breng je...
Fair trade is hot!
Aantal keer gelezen 4.892
Fair trade staat tegenwoordig volop in de schijnwerpers. Het aanbod van fair trade producten in supermarkten stijgt in rap tempo. Fair trade thee, fai...
Groene thee gezond en goed voor afvallen?
Aantal keer gelezen 2.840
Groene thee staat al jaren bekend als gezonde drank. Maar waarom is groene thee gezond? Helpt groene thee bij afvallen? En welke vorm van groene thee ...


Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

5 reacties

  • Paulien

    Ik maak elke dag een smoohtie van sinasappels kiwi en banaan. Sind die tijd ongeveer 3 jaar zijn wij niet ziek geworden, terwijl mijn man daarvoor vaak ziek was tijdens de griep periode.

    • VoedingsDomein

      Beste Paulien,
      Wat leuk om te horen 🙂 Zo zie je maar dat elke dag een paar stuks fruit echt iets met je gezondheid doen!
      Vriendelijke groet,
      Melissa

  • Xandra

    Een heel erg leuk stukje schrijven over sinaasappelen. Ik ga zeker de “Sinaasappelcocktail met Mandarijn” proberen deze week :), ik ben benieuwd wat er na dit sinaasappel artikel komt…

  • Wat een interessant stukje over een eigenlijk al hele bekende vrucht. Ik ga eens even uitproberen of die Sinaasappelcocktail een net zo grote glimlach op mijn gezicht tovert.

Geef een reactie