Sinaasappels maken je blij!

Sinaasappels. De bekende ‘appeltjes van oranje’ behoren samen met mandarijnen tot de meest geliefde citrusvruchten. En terecht, want naast de heerlijke smaak van de ‘appelsienen’ zijn deze vruchten ook nog eens gezond! Maar wat maakt sinaasappels zo bijzonder en waar komen ze vandaan?

Herkomst sinaasappels

Sinaasappels zijn vernoemd naar het land van herkomst; “China”. De zure sinaasappel (ook bekend als bittere sinaasappel) werd door de Arabieren uit India meegenomen waar men de vruchten ‘nâranga’ noemde (= ‘binnenste’ en ‘welriekende geur’). De ‘nâranga’ werd vervolgens ook gekweekt in Spanje en Afrika en kruisvaarders namen de vrucht later mee naar de rest van Europa.

Vervolgens waren het de Portugezen die de zoete variant van de sinaasappel meenamen uit China. Al snel veroverde de zoete sinaasappel Italië en door zijn populariteit verspreidde de citrusvrucht zich vanuit dit land in rap tempo over de rest van Europa. Sinaasappelen werden destijds vooral gegeten bij ziekte of feestelijke gelegenheden.

Sinaasappels zijn vitaminebommen

Sinaasappels zijn niet alleen rijk aan vitamine C, ze bevatten nog meer belangrijke voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Een gemiddelde sinaasappel bevat niet alleen ruim 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, maar is ook rijk aan foliumzuur (vitamine B11), kalium en vezels. Daarnaast zitten er in sinaasappels andere stoffen (zoals bioflavonoïden) die belangrijke eigenschappen hebben.

Samen met vitamine C, B11 en andere stoffen zorgen bioflavonoïden voor de vorming en behoud van collageen en stimuleren ze de productie en activiteit van leukocyten (witte bloedcellen). Dit zorgt voor het behoud van een goed functionerend immuunsysteem (= goede weerstand).

Daarnaast bevorderen de genoemde voedingsstoffen de opname van ijzer uit voeding en spelen ze een rol bij de productie van erytrocyten (rode bloedcellen). Erytrocyten zorgen voor behoud van het zuurstof- en koolstofdioxidetransport van alle organen in het lichaam en zijn hierdoor van belang voor een optimaal verloop van alle lichaamsfuncties.

Sinaasappels tegen ziekten

De bioactieve stoffen in sinaasappels (waaronder bioflavonoïden, vitamine C, foliumzuur etc.) kunnen bijdragen aan een afname van het risico op degeneratieve ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), hypertensie (hoge bloeddruk), infarcten, cataract (staar) en sommige kankersoorten.

Sinaasappels tegen hart- en vaatziekten (HVZ)

De beschermende werking van citrusvruchten (zoals sinaasappels) tegen een hartinfarct is door verscheidene onderzoeken bevestigd. In alle gevallen rapporteerden onderzoekers dat vooral de flavonoïden uit citrusfruitzorgen voor een afname van (ischechemische) hartziekten.

Sinaasappels maken je blij!

De geur van sinaasappels tovert een glimlach op je gezicht. Zoals de oude Indiërs al aangaven in hun benaming ‘nâranga’, hebben sinaasappels een welriekende geur. Sinaasappelaroma doet iets met je zintuigen waardoor je humeur verbetert. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen de zoete, frisse geur van sinaasappels associëren met de zon, zomer en mooie herinneringen.

Naast de geur kan ook de vrucht zelf bijdragen aan een vrolijke stemming. Een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je sneller geïrriteerd bent en veroorzaakt problemen bij de opname van ijzer. IJzertekorten zorgen voor vermoeidheid en lusteloosheid. Dit kun je voorkomen door elke dag voldoende vitamine C tot je te nemen. Met twee sinaasappels of twee glazen vers geperst sinaasappelsap per dag kun je dit voorkomen en blijf je fit en happy!

Sinaasappels in de keuken

Door hun veelzijdigheid is het heel eenvoudig om regelmatig sinaasappels te eten. Zo uit de hand smaken ze al heerlijk, maar als je eens iets anders wilt dan een sappig partje ‘pure zon’ of het standaard ‘glaasje verse jus’, probeer dan eens één van de onderstaande recepten.

Ontdek daarnaast hoe je nog meer smaak en plezier kunt halen uit dit geliefde citrusfruit en experimenteer ook eens met sinaasappels in warme, hartige gerechten! Voeg eens wat partjes sinaasappel en/of rasp van het oranje van de sinaasappelschil toe aan gebakken kipfilet. Of wat dacht je van een lauwwarme salade met kalkoen, sinaasappel en venkel?Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.