Rozemarijn

Rozemarijn is al decennia geliefd onder koks en apothekers. En niet zonder reden. Rozemarijn is namelijk meer dan een smaakvol keukenkruid. Wist je bijvoorbeeld dat rozemarijn ook een (ontstekingsremmend) medicijn, pijnstiller, cosmetisch hulpmiddel en een eeuwenoud symbool voor vriendschap en trouw is? Maar deze veelzijdige plant kan nog meer. Laat je verrassen door dit heerlijke keukenkruid!

Rozemarijn als ontstekingsremmer

Zowel in- als uitwendig werkt rozemarijn als ontsmettingsmiddel (antiseptisch) tegen ontstekingen. In de vorm van tincturen en thee kan rozemarijn je helpen bij diverse ontstekingsreacties in je lichaam of op je huid. Dus heb je last van een onrustige, rode of jeukende huid of inwendige ontstekingsreacties zoals bloedend tandvlees? Doe dan eens een paar dagen een rozemarijnkuur en sta versteld hoe heilzaam deze plant kan zijn.

Rozemarijn als medicijn

Uit verschillende onderzoeken blijkt daarnaast dat de stof ‘carnosic zuur’ in rozemarijn je hersenen kan beschermen tegen beroertes en verschillende vormen van neurodegeneratie (bv. de ziekte van Alzheimer).

Etherische olie uit rozemarijn

De etherische olie uit rozemarijn wordt verkregen door de verse, bloeiende toppen in waterdamp te destilleren. Hierdoor ontstaat een kleurloze tot lichtgele olie met een aromatische, kruidige tot balsemachtige geur die helpt tegen keelpijn, een slechte bloedsomloop, uitstralende gewrichtspijnen, koude handen en voeten en spijsverteringsproblemen zoals maagpijnen.

Verwerk de etherische olie eens in een massageolie (goed tegen stijve spieren) of gebruik deze in een inhaler (bv. bij een verstopte neus), stoombad of badkuip (bij verkoudheid, rillingen of vermoeidheid). Vermeng de olie in het laatste geval eerst met wat melk of room alvorens deze toe te voegen aan het badwater.

De heilzame werking van rozemarijn kan worden versterkt door de olie, tinctuur of destillaat te combineren met andere kruiden zoals tijm, kaneel of munt.

Rozemarijn in de badkamer

Ook bij haarverlies en hoofdhuidproblemen kan rozemarijnolie werkzaam zijn. Een spoeling met een aftreksel van rozemarijn brengt daarnaast donkere haarkleuren tot leven en in de sauna is de verkwikkende etherische olie uit rozemarijn een geliefd middel om lijf en leden te stimuleren en te vitaliseren.

Rozemarijn in de keuken

Rozemarijn wordt ook vaak gebruikt in de keuken. Het kruid is niet alleen een geliefde smaakmaker in diverse vlees- en aardappelgerechten, maar ook een natuurlijke antioxidant. Hierdoor blijven voedingsmiddelen die verrijkt zijn met rozemarijn langer vers en kan de houdbaarheid van een product op een smaakvolle manier worden verlengd zonder gebruik te maken van chemische conserveringsmiddelen.

Niet alleen met wild, gevogelte, rood vlees en aardappeltjes uit de oven combineren de naaldjes goed, ook in groenteschotels, visgerechten, salades en sauzen smaakt rozemarijn uitstekend. Langdurige of verhitting heeft geen invloed op de smaak; het kruidige, smaakvolle aroma gaat niet verloren tijdens bakken, braden of langdurig sudderen. Gebruik rozemarijn afwisselend in verse of gedroogde vorm en proef hoe afwisselend de smaak kan zijn!

Wist je dat het kruidige aroma van rozemarijn zowel in hartige als zoete gerechten goed tot zijn recht komt en heb je trek gekregen in een hartverwarmend gerecht met rozemarijn? Probeer dan eens onderstaande gerechten en laat je verrassen door de rijke, aromatische smaak van dit veelzijdige keukenkruid!

Zelf rozemarijn kweken

Rozemarijnzaadjes kun je het beste zaaien in de lente of zomer. Dit kan in een broeikas of buiten (in de zomer). De zaadjes ontkiemen pas vanaf een temperatuur van 21 °C. De plant kan echter ook binnenshuis in een bak worden gekweekt. Kies een zonnige plaats en na een aantal weken zullen de eerste plantje verschijnen.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

62 reacties

Geef een reactie