Rooibos, het Zuid-Afrikaanse goud!

Rooibos. De meesten van ons kennen de naaldjes in de vorm van rooibosthee. Waarom noemen we het thee, terwijl de rooibosplant niet tot een theesoort behoort? Wat maakt deze amberkleurige drank zo gezond? En wat kun je nog meer met rooibos behalve thee ervan zetten?

Rooibos als thee

Rooibos is een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. Vooral in de buurt van de Cederberg wordt veel rooibos geteeld. Al sinds 1930 wordt de plant gekweekt om er een theedrank van te maken. De naaldjes van de rooibosplant worden na het plukken fijngestampt. Daarna moeten ze drogen in de zon. Tijdens dit proces oxideren de naaldjes waardoor de kenmerkende roodbruine kleur ontstaat.
Hoewel tijdens de oxidatie een soort fermentatie plaatsvindt, bevat rooibos (in tegenstelling tot gewone thee) geen cafeïne en nauwelijks tannine. Deze twee stoffen zorgen voor de lichtbittere smaak en het kenmerkende aroma van zwarte thee en groene thee.

Rooibos zit boordevol antioxidanten

Rooibos en de thee die je ervan kunt maken, is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Een te hoge concentratie vrije radicalen in je lichaam kan schadelijk zijn. Door een westerse leefstijl (met veel bewerkte, onnatuurlijke voedingsmiddelen, roken, alcohol- en medicijngebruik, blootstelling aan chemische stoffen en straling) ontstaan veel vrije radicalen in je lichaam. Deze vrije radicalen kunnen je gezondheid schaden, omdat ze o.a. het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Wil je vermijden dat zich teveel vrije radicalen in je lichaam ophopen? Leef dan zo natuurlijk mogelijk en drink regelmatig een kopje rooibosthee. Wist je dat rooibos thee 50 keer meer antioxidanten bevat dan groene thee? Wissel je kopje groene thee dus regelmatig af met een paar mokken rooibosthee.

Gebruik altijd biologische rooibosthee en laat de naaldjes minimaal 10 minuten trekken, het liefst in heet water dat tegen de kook aan gehouden wordt (bv. in een pannetje op het gasfornuis).

Rooibos is gezond!

De bekendste rooibossoort is de roodbruine variant. Maar er bestaat er ook groene rooibosthee. Sommige onderzoeken stellen dat groene rooibos gezonder is dan de rode rooibos, omdat de concentratie gezonde stoffen in groene rooibos hoger is dan in rode rooibos. Beide varianten zijn rijk aan diverse antioxidanten, flavonoïden, quercetine, rutine, isoquercitrine en luteoline. Maar ook vitamine C, natrium, kalium, magnesium, calcium, zink, koper, zink, ijzer en mangaan komen voor in de gezonde naaldjes.

Heb je het idee dat je tekort schiet in gezonde voeding en wil je gezonder gaan leven? Een kop rooibosthee is snel klaar en een makkelijke manier om een eerste stap te zetten op weg naar een gezonder voedingspatroon.

Rooibos tegen stress

Ook als je last hebt van stress kan een kopje rooibosthee helpen. Rooibos bevat stoffen die een rustgevend effect hebben. Omdat rooibosthee geen cafeïne bevat, kun je deze thee de hele dag door drinken, zelfs voor het slapen gaan.

Rooibos als medicijn

Allergische reacties worden veroorzaakt door histamine. Rooibos bevat een tweetal stoffen, aspalathine en quercetine, die het effect van histamine remmen waardoor de allergische reactie afneemt. Rooibos thee kan hierdoor verzachtend werken op allergische reacties. Dit helpt niet alleen volwassenen. Ook kinderen en zelfs baby’s kunnen baat hebben bij de verzachtende werking van rooibos. In de vorm van thee, maar ook als tinctuur die je kunt aanbrengen op een geïrriteerde huid, geeft rooibos verlichting en werkt het verzachtend.

Dit verzachtende effect helpt ook bij maagklachten en darmproblemen, hoewel deze vaak niet veroorzaakt worden door allergische reacties.

Rooibos is lekker en veelzijdig!

Rooibosthee heeft een toegankelijke smaak die goed combineert met verschillende kruidensoorten en specerijen. Wist je dat je rooibos in zowel zoete als hartige gerechten kunt verwerken? Probeer eens deze gerechten uit en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze gezonde plant!Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.