Parabenen in huidverzorging

Parabenen. In bijna alle huidverzorgingsproducten komen ze voor. Wat is hun functie? Heeft een werkzame huidverzorging parabenen nodig? Zijn parabenen slecht? En welke cosmetica is parabenen vrij?

Parabenen in cosmetica

Parabenen zijn een verzameling chemische stoffen die de industrie als conserveermiddel in cosmetica gebruikt. Hierdoor verlengt men de houdbaarheid van producten. De bekendste parabenen zijn methylparabenen, propylparabenen en ethylparabenen. De meeste huidverzorgingsproducten bevatten een of meerdere van deze parabenen. De conserverende werking van parabenen is toe te schrijven aan het remmen van bacteriegroei in cosmetica zoals tandpasta, shampoo en crèmes. Maar ook bodylotions, conditioners, zelfbruiners, zonnebrandcrèmes en deodorant bevatten parabenen.

Zijn parabenen slecht?

Omdat parabenen goedkoop en uiterst effectieve conserveermiddelen zijn, komen ze veelvuldig in onze dagelijkse huidverzorgingsproducten voor. Lang werd gedacht dat deze parabenen veilig voor de gezondheid waren. Ze bevatten namelijk relatief weinig chemicaliën en ook het aantal meldingen omtrent allergische reacties bleek destijds uit. Maar vandaag de dag is deze mening gewijzigd wordt de veiligheid van parabenen steeds vaker betwijfeld.

Parabenen en borstkanker

Het parabenen gebruik in huidverzorgingsproducten staat steeds vaker ter discussie. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat parabenen mogelijk gelinkt kunnen worden met het ontstaan van borstkanker. In monsters van borsttumoren die van borstkankerpatiënten zijn ontnomen, werden namelijk diverse parabenen aangetroffen. Dit impliceert dat het lichaam parabenen uit cosmetica zoals crèmes, tandpasta en deodorants absorbeert en niet kan uitscheiden. De parabenen in de bloedbaan vinden hun weg naar borstweefsels en kunnen zo bijdragen tot het ontwikkelen van een tumor (kankergezwel).

Parabenen verstoren de hormoonhuishouding

Parabenen kunnen de effecten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen imiteren. Een te hoge concentratie oestrogeen in het lichaam kan negatieve gezondheidseffecten hebben. Hoge concentraties oestrogeen stimuleren de ontwikkeling van kankergezwellen en kunnen de groei van bestaande tumoren versnellen.

Allergie voor parabenen

Ook een parabenen allergie komt steeds regelmatig voor. Deze allergie uit zich vaak in diverse uitingen van eczeem. De verschijnselen variëren van roodheid tot uitslag, bultjes, schilfers, zwellingen en jeuk. Meestal betreft het lichaamsdelen als het gezicht of hals, maar ook armen, oksels en handen kunnen allergische reacties vertonen. Vooral mensen met een droge of gevoelige huid zijn sneller vatbaar voor overgevoeligheidsreacties.

Huidverzorging zonder parabenen

Bescherm je huid en je gezondheid door cosmetica te gebruiken zonder parabenen. Wil je wel een mooie huid, maar zonder chemische conserveringsmiddelen? Dat kan! Kies voor uitsluitend natuurcosmetica (ter herkennen aan keurmerken zoals ECOcert, NaTrue, etc.). Laat je niet verwarren door kreten als “bevat natuurlijke ingrediënten’. Dit zegt namelijk niets over het gebruik van andere ongewenste schadelijke hulpstoffen in het product (zoals parabenen).

 Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

8 reacties

Geef een reactie