Ovenkip met Rozemarijn

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 (biologische) scharrelkip (1,5-2 kg)
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 2 zoete aardappelen
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 1 bol knoflook
  • 1 citroen
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • extra virgin olijfolie
  • versgemalen peper
  • Himalayazout of Keltisch zeezout

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 190° C (of gasstand 5)
  • pel de uien en snijd ze in kwarten
  • was de winterpenen en de zoete aardappelen en snijd deze (met schil!) in stukken
  • kneus de knoflookteentjes met de platte kant van een groot mes (laat de schilletjes er omheen zitten)
  • was de citroen en snijd deze in partjes
  • haal de kip uit de koelkast en dep deze goed droog met een stuk keukenpapier
  • wrijf de kip in met olijfolie, zout en peper
  • vul de kip met een deel van de ui, knoflook en rozemarijn
  • laat de kip +/- 40 minuten garen in de oven (draai de kip eventueel halverwege de baktijd om)
  • haal na 40 minuten de kip uit de oven en schik de rest van de ui, knoflook, rozemarijn, winterpeen en zoete aardappelen om de kip heen
  • zet het geheel terug in de oven en laat nog 20-25 minuten garen (voeg de laatste 5 minuten van de baktijd de doperwtjes toe!)
  • haal de ovenschaal uit de oven, controleer of de kip gaar is en de groenten zacht zijn
  • snijd de kip in 4 stukken, druk de zacht geworden knoflookpuree uit de knoflookteentjes en verdeel dit over de kip en de groenten
  • verwijder voor het serveren de takjes rozemarijn

Variatietips:

  • vervang de ui door rode ui of sjalotjes
  • vervang de doperwten door blokjes rode paprika
  • vervang de wortel door courgette
  • vervang de zoete aardappel door pompoen of pastinaak
  • vervang de rozemarijn door tijm



Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

104 reacties

Geef een reactie