Oerdieet maakt gezond en blijvend slank!

Oerdieet, ook wel Paleodieet genoemd, is eigenlijk geen dieet, maar een leefstijl. In tegenstelling tot bekende diëten zoals het Atkins Dieet, Dr Frank Dieet, Weight Watchers, Punten Dieet, Sonja Bakker Dieet, soepdieet, etc. zorgt het oerdieet voor een goede gezondheid én blijvend gewichtsverlies. Maar wat is het oerdieet? Wat zijn de voordelen? Hoe eet je volgens het oerdieet en is het oerdieet voor iedereen geschikt?

Oerdieet als leefstijl

Het oerdieet is feitelijk geen dieet, maar een leefstijl waarbij je je lichaam alleen geeft wat het nodig heeft. Als je jezelf structureel blijft voeden met oervoeding (voedingsmiddelen die passen binnen het oerdieet), zul je merken dat je na en tijdje niet meer anders wilt eten. Door dagelijks oervoeding te eten, leer je weer luisteren naar je lichaam en eet je alleen dingen waar je lijf echt behoefte aan heeft.

Oervoeding is gezond!

De voeding binnen het oerdieet wordt ook wel paleo voeding genoemd. Om het oerdieet te kunnen begrijpen, gaan we terug in de tijd. Onze verre voorouders, die +/- 160.000 jaar geleden leefden, zijn hierbij het uitgangspunt. Ons DNA is tot nu niet tot nauwelijks veranderd. Waarom eten we dan nu niet meer zoals toen? Ons huidige voedingspatroon wijkt vaak sterk af van de oervoeding die mensen toen aten (namelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen). Deze oervoeding gaf het lichaam alles wat het nodig had om gezond en sterk te blijven. Tegelijkertijd bevatte deze voeding geen chemische stoffen of bewerkingen die allerhande negatieve effecten hebben op het lichaam.

Onze huidige voeding bestaat grotendeels uit bewerkte voedingsmiddelen. Deze moderne leefstijl, waar veel industrievoedsel wordt gegeten, zorgt ervoor dat de natuurlijke behoefte van je lichaam niet wordt vervuld. Hierdoor ontstaan diverse chronische aandoeningen, ziekten en overgewicht.

Door in te spelen op de natuurlijke behoeften van je lichaam, bereik je weer je natuurlijke, gezonde gewicht, zal je cholesterolspiegel dalen, je bloeddruk stabiliseren en zul je lekkerder in je vel zitten, omdat je minder stress ervaart. Ook zal je nachtrust en de conditie van je huid verbeteren en zul je merken dat je minder last hebt van hormoonschommelingen. Daarnaast voorkom je ziektes als diabetes type 2 en verklein je de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Wat is oervoeding?

Oervoeding bestaat alleen uit pure, onbewerkte voeding. Voeding die je lichaam écht nodig heeft, zonder onnatuurlijke, chemische bewerkingen of toevoegingen. Het oerdieet bestaat voornamelijk uit
vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, eieren, gezonde vetten (uit o.a. grasboter, kokosolie extra vergine olijfolie, hennepzaadolie, reuzel, etc.), noten, zaden, rauwe honing en ongeraffineerd zout (zoals Himalayazout of Keltisch zeezout). Ook groenten en fruit komen in het oerdieet voor.

In het oerdieet is geen plaats voor bewerkte voeding zoals kant-en-klaar maaltijden, suikerhoudende dranken, geraffineerde granen (brood, pasta, rijst, couscous, bulgur, etc.), keukenzout, sojaproducten (bv. vleesvervangers en soja drank), e-nummers en chemische zoetstoffen (bv. in light frisdranken).

De basisvariant van oervoeding bevat ook geen zuivel en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen kun je echter gerust gebruiken in het oerdieet. Kies dan wel de volle en biologische varianten en gebruik ze met mate.

Voor wie is het oerdieet geschikt?

Leven volgens het oerdieet is voor iedereen mogelijk. Oervoeding is voor iedereen geschikt, ook voor kinderen, ouderen of mensen met een aandoening. Het enige verschil zijn de hoeveelheden die je eet. Je past je voeding aan de natuurlijke behoefte van jouw eigen lichaam aan. Het spreekt voor zich dat een stevig gebouwde man of sporter meer voedsel nodig heeft dan een oude dame of een jong meisje.

Eten volgens het oerdieet

Door te eten volgens het oerdieet voed je je lichaam met goede voedingstoffen. Hierdoor geef je je lijf de middelen om zichzelf te herstellen en gezond te blijven. Als je bereid bent om extra moeite te doen voor een langer en gezonder leven, dan zul je alle mooie advertenties, verpakkingen, gesponsorde tv programma’s, websites en bladen van de voedings- en pharmaindustrie moeten negeren. Ga weer BACK TO BASIC! Het begin kan moeilijk zijn, maar je zult verrast zijn hoe snel je oude (voedings)patronen kunt veranderen. Vooral als je je beter voelt en afvalt, wil en kun je al gauw niet meer anders dan leven volgens het oerdieet.

Wil je hulp bij het veranderen van je voedingspatroon en leefstijl? Kijk dan bij Online Voedingsadvies en zet vandaag nog de eerste stap op weg naar een gezonder en slanker lichaam.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

9 reacties

 • Avatar
  marlies rademakers

  Heel graag wil ik deze recepten winnen, verdiep me al een hele tijd in gezonde voeding en wil erg graag gebruik maken van jullie recepten

 • Avatar
  Priscilla

  Ik wil het boek graag winnen, ben al lang met gezonde voeding bezig, maar pas sinds een paar dagen bezig met paleo. Met een druk gezin zijn lekkere recepten heel erg welkom! n

 • Avatar
  Annemiek

  Ik zou graag dit boek willen winnen omdat ik heel erg bezig ben met gezond eten! Ik vind het superleuk om nieuwe gerechten uit te proberen, ik heb al vaker wat recepten van jullie uit geprobeerd en dit is me zo goed bevallen dat ik graag dit boek zou winnen zodat ik nog veel meer gezond en verantwoorde gerechten kan bereiden!

 • Avatar
  Chantal

  Dit boek is van harte welkom in mijn verzameling “gezonde” kookboeken. Ben sinds een jaar bezig met gezonde voeding zonder E-nummers en zo min mogelijk suikers en zodoende eindelijk vrij van buikpijn 🙂 Dat gezonde voeding zoveel voor een mens doet… Ik vind het steeds leuker om nieuwe, gezonde receptjes te maken en uit te proberen dus kom maar op met het Paleo-receptenboek!

 • Avatar
  diana

  Zou graag paleo willen testen om zo mijn rosacea onder controle te krijgen.

 • Avatar
  renske

  Ik zou dit boek ontzettens graag willen winnen! Ik ben dagelijks bezig met gezond eten maar een guide line zou wel erg handig en fijn zijn.

 • Avatar
  Piet

  Tussen al deze vrouwen moet er toch ook een man staan, die de juiste voeding belangrijk vind.

 • Avatar
  Erica

  Ik zou heel graag dit boek met paleo-recepten willen winnen, want ik vind het een supergoede leefstijl.
  Ben er nu een paar weken mee bezig en de gerechten zijn erg smakelijk en vullen voldoende. Een boek met nieuwe recepten om uit te proberen is daarom erg welkom!

 • Avatar

  Ik ben niet zo’n creatieve kookster maar wel van goede wil, met het kookboek voor paleo zou ik erg geholpen zijn.

Geef een reactie