Meer (zenuw)pijn door pijnstillers

Wist je dat (pijnstillende) medicatie indirect meer (zenuw)pijn kan veroorzaken? De bijwerkingen van pijnstillers zijn hierdoor vaak erger dan de kwaal. Dit artikel belicht de ontnuchterende waarheid over de ingrijpende gevolgen van langdurig medicatiegebruik op het gebied van pijnbestrijding.

Wat zijn pijnstillers en welke soorten zijn er?

Pijnstillers (ook wel analgetica genoemd) zijn medicijnen die gebruikt worden om pijn te verzachten of weg te nemen. Analgetica werken op verschillende manieren in op het zenuwstelsel.

De bekendste en meestgebruikte pijnstiller is Paracetamol. Maar tegen zenuwpijn werkt dit middel vaak onvoldoende. In dat geval worden NSAID’s ingezet. NSAID’s (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Het pijnstillende effect wordt bewerkstelligd door het remmen van de prostaglandinesynthese in het lichaam. Prostaglandinen hebben namelijk een functie bij het voelen van pijn; ze stimuleren het pijngevoel. Maar ze hebben ook effect op de beschermende werking van het maagslijmvlies. Hierdoor kan het gebruik van NSAID’s maagirritatie of maagbloedingen geven. Veelgebruikte NSAID’s zijn onder meer ibuprofen, diclofenac en naproxen.Er bestaan ook COX-2-remmers. Hoewel deze groep officieel behoort tot de NSAID’s heeft deze een andere werking. COX-2-remmers remmen selectief het COX-2 enzym, dat verantwoordelijk is voor ontstekingsreacties en pijn. Door enkel de COX-2 enzymen te remmen is de kans op een beschadiging van de maag iets kleiner.
Opioïden zijn pijnstillers gebaseerd op stoffen die afkomstig zijn uit opium. Deze analgetica hebben effect op de opioïdenreceptoren in de hersenen, ruggenmerg en het zenuwstelsel. Morfine, codeïne, fentanyl, pethidine en tramadol zijn de meest bekende middelen uit deze groep.

Pijnstillers zorgen voor een tekort aan vitamine B12

Hoewel pijnstillers op korte termijn een verzachtende werking kunnen hebben op pijn, nemen zij niet de oorzaak van de pijn weg. Hierdoor komen patiënten die analgetica gebruiken in een vicieuze cirkel terecht, hetgeen resulteert in langdurig gebruik van pijnmedicatie. En hierdoor ontstaan tal van fysieke en mentale problemen. Dit artikel belicht met name de lichamelijke effecten.

Zoals eerder uitgelegd, beschadigen ontstekingsremmende pijnstillers het maagslijmvlies. Hierdoor is de maag niet meer in staat om normale (= gezonde) hoeveelheden maagzuur aan te maken en kan zowel de maag als dunne darm onvoldoende voedingstoffen uit voeding (waaronder vitamine B12) opnemen en kan een maagzweer ontstaan. Om de maag te beschermen tegen de schadelijke effecten van o.a. NSAID’s, worden vaak maagzuurremmers (Pantoprazol, Pantozol, Omeprazol, Nexium, etc.) ingezet. Patiënten die langdurig maagzuurremmers slikken, hebben vaak een gebrek aan vitamine B12, omdat maagzuur nodig is om vitamine B12 uit voedsel op te kunnen nemen. Een tekort aan B12 kan leiden tot neurologische schade waardoor chronische pijn kan ontstaan of bestaande (zenuw)pijn kan verergeren. Pijnstillers veroorzaken dus zowel direct als indirect een vitamine B12 tekort. Met alle gevolgen van dien.

Hoe veroorzaken pijnstillers een vitamine B12 tekort?

Vitamine B12 is een voor het lichaam onmisbare (= essentiële) vitamine die uitsluitend aanwezig is in dierlijke producten (bv. eieren, vlees, vis en melkproducten). Vitamine B12 is gebonden aan eiwit. Om dit eiwit te kunnen opnemen, moet het in het lichaam gesplitst worden. Dit gebeurt met behulp van het enzym pepsine. De gesplitste vitamine B12 moleculen binden zich aan de stof IF (intrinsieke factor). IF wordt afgegeven door bepaalde cellen in de maag. Als de vitamine B12 moleculen zijn gebonden aan IF kunnen zij worden opgenomen in het onderste deel van de dunne darm. Voor zowel de splitsing van het eiwit (m.b.v. pepsine) als de afgifte van IF is een lage pH van het maagzuur nodig, d.w.z. de maag moet heel zuur zijn.

Door een verhoging van de zuurgraad van de maag (dit gebeurt o.a. door het gebruik van maagzuurremmers) kan vitamine B12 niet worden gesplitst en daardoor niet worden geabsorbeerd. Ook blijkt er bij langdurig gebruik van maagzuurremmers minder intrinsieke factor beschikbaar te zijn. Hierdoor kan het lichaam minder voedingsstoffen opnemen. Daarnaast zorgt een langdurige verstoring van de natuurlijke zuurgraad van de maag voor een overgroei van bacteriën in delen van de dunne darm. Hierdoor vermindert de vitamine B12-absorptie in de darm.

De belangrijkste symptomen van een vitamine B12 tekort

De meest voorkomende verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 zijn in te delen in twee soorten; fysiek en psychisch.

  • Fysiek: tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, uitvalsverschijnselen, concentratiestoornissen, geheugenproblemen, onverklaarbaar vallen, moeilijk lopen, verminderde reuk en smaak. Maar ook spierpijn en krachtverlies, glossitis (ontstoken tong), branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond, vermoeidheid, slaperigheid, zwakte, misselijkheid, menstruatieklachten, gewrichtsklachten, hartkloppingen, duizeligheid, darmklachten, incontinentie en/of vaak plassen, hoofdpijn, spiertrekkingen en spierkrampen.
  • Psychisch: depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, verwardheid, psychose, paranoia, hallucinaties.

Is vitamine B12 suppletie de oplossing tegen pijn?

Helaas is het te kort door de bocht om te zeggen dat een voldoende inname van vitamine B12 (door zowel voeding als suppletie) de oplossing is tegen (chronische) pijn, resp. het voorkomen van de schadelijke effecten van pijnstillers. Alleen als de onderliggende oorzaak van de pijn wordt aangepakt en tekorten aan voedingstoffen (waaronder vitamine B12) worden aangevuld, kan een vermindering van de symptomen worden verwacht. In dit proces is suppletie met vitamine B12 echter wel een belangrijk onderdeel. Het is hierbij van groot belang om de specifieke situatie van de patiënt goed onder de loep te nemen. Er bestaan diverse vormen (methylcobalamine, adenosylcobalamine, cyanocobalamine en hydroxocobalamine) en doseringen van vitamine B12 met elk hun eigen toedieningswijze (zuigtabletten, tabletten om te slikken en injecties) en behandeldoel. Al deze factoren zijn van invloed op de opneembaarheid en effectiviteit van vitamine B12 suppletie. Patiënten die overwegen om vitamine B12 te gaan gebruiken, dienen dit daarom te allen tijde eerst met een deskundige op het gebied van ziekte en suppletie te overleggen. Dit om schadelijke effecten en wisselwerkingen met andere (voedings)stoffen te voorkomen.

Hulp nodig bij effectieve pijnbestrijding?

Bijna elke chronische aandoening die gepaard gaat met (zenuw)pijn, waaronder Interstitiele Cystitis (ook wel Blaaspijnsyndroom), heeft een aantal onderliggende soortgelijke factoren zoals chronische, non-bacteriële ‘low-grade’ (=”stille”) ontstekingen, hormonale disbalansen en een chronisch tekort aan voedingsstoffen. Zowel uit onderzoek als uit de praktijk is gebleken dat patiënten met chronische (zenuw)pijn aanzienlijk minder symptomen en ongemakken ervaren als zij hun leefstijl blijvend aanpassen. De hoeveelheid en frequentie in pijn, maar ook andere aan de aandoening gelinkte symptomen (bv. aandrang, incontinentie, (extreme) moeheid, stress, maag- en darmproblemen en huidproblemen) nemen merkbaar af en verdwijnen soms zelfs na het staken van (pijnstillende) medicatie, de overstap op natuurvoeding en het gebruik van ondersteunende supplementen.

Referenties:Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.