Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie. Wat is lactose-intolerantie? Wat zijn de klachten? Welke vormen van lactose-intolerantie zijn er? Welke voedingsmiddelen bevatten lactose en wat mag je wel en niet (meer) eten als je weet dat je lactose intolerant bent? En: bestaat er een oplossing voor lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker. Deze suiker komt voor in melk(producten). Daarom heet lactose ook wel melksuiker. Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig. Dit is een spijsverteringsenzym dat in de dunne darm wordt aangemaakt. Bij lactose-intolerantie maakt de dunne darm geen of onvoldoende lactase aan. In dat geval kan de lactose uit voeding niet goed verteerd worden. De onverteerde lactose komt zo onverteerd terecht in de dikke darm. Hier gaat de lactose ‘vergisten’ waardoor klachten kunnen ontstaan.

Lactose-intolerantie geeft vaak klachten

Een tekort aan lactase (ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort) zorgt dus voor klachten. De symptomen ontstaan in de darmflora van de dikke darm. Hier zetten de darmbacteriën lactose om in gassen. De meest voorkomende klachten zijn dan ook een opgeblazen gevoel, winderigheid (flatulentie), buikpijn en krampen en diarree. Ook is de ontlasting soms schuimend en heeft deze vaak een zure geur. Soms is juist sprake van verstopping (obsitpatie), misselijkheid en braken.

Lactose-intolerantie en de oorzaken

Lactose-intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het al bij de geboorte aanwezig zijn, maar de intolerantie kan ook op kinderleeftijd of bij volwassenen ontstaan.
Gemiddeld 2/3 van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Dit betreft vooral Afrikanen, Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. Maar ook een groot deel van de Noord-Europeanen en –Amerikanen heeft, zonder dit te weten, lactose-intolerantie.

Er zijn verschillende vormen lactose-intolerantie. Primaire lactasedeficiëntie treedt al bij de geboorte op. Hier ontstaat na de lactatieperiode geleidelijk een tekort aan lactase met alle gevolgen van dien. Secundaire lactasedeficiëntie wordt veroorzaakt door een beschadiging van de darm. Dit kan voorkomen op elke leeftijd en de oorzaak hiervan zijn vaak darmbacteriën. Maar ook virussen, een verstoorde hormoonbalans of ouderdom kunnen oorzaken zijn. Deze vorm van een lactase-tekort is vaak omkeerbaar, behalve in geval van veroudering.
Er bestaat nog een derde vorm; aangeboren lactase-deficiëntie (ook wel congenitale lactase- deficiëntie genoemd). Deze vorm is echter zeer zeldzaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten lactose?

Niet alleen melk en melkproducten bevatten lactose. Veel voedingsmiddelen zijn bronnen van ‘verborgen’ lactose. Vooral bewerkte voedingsmiddelen en kant-en-klaar maaltijden kunnen veel lactose bevatten. Soms bevatten deze etenswaren zelfs meer lactose dan een glas melk! In producten als brood, sauzen, koekjes en toetjes worden – om diverse redenen – bijna altijd melkbestanddelen verwerkt.

Gebruik daarom bij lactose-intolerantie zoveel mogelijk onbewerkte producten. Lees daarnaast goed de etiketten van bewerkte voedingsmiddelen. Let daarbij op de volgende ingrediënten: melkpoeder, lactose, melk, wrongel, wei, melksuiker, etc. Gebruik daarnaast geen melk(producten) en ook geen (zachte) kazen.

Soms kunnen mensen kleine hoeveelheden lactose verdragen. Dan ligt de voorkeur bij kwark en yoghurt (in plaats van melk), omdat aangezuurde melkproducten van nature minder lactose bevatten dan ‘zoete’ melkproducten. Denk hierbij niet alleen aan melk zelf, ook aan slagroom, pap, vla, etc.

Disolut Lactase:
Dé oplossing voor mensen met lactose-intolerantie!

Lactose-intolerant en gewoon melk willen blijven drinken? Of wil je dagelijks kunnen blijven genieten van een boterham met kaas? En af een toe een bakje aardbeien met slagroom of een heerlijk roomijsje…..?

Disolut maakt het mogelijk! Disolact lactase preparaten helpen je bij lactose intolerantie. Deze preparaten vullen het gebrek aan lichaamseigen lactase tijdelijk aan. Hierdoor kan de melksuiker uit het melkproduct (de lactose) gewoon worden verteerd. Dit maakt het voor mensen met lactose intolerantie mogelijk om zuivel en andere producten die lactose bevatten, te blijven eten en drinken.

Disolut biedt je verschillende oplossingen die allen bedoeld zijn voor bepaalde melkproducten. In hun webshop lees je alles over de lactase capsules, lactase drops en het Boulardii is een probioticum.


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistischMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

3 reacties

 • Nina

  Goed artikel! Hier heb ik erg veel van geleerd 🙂 ik ben via google op dit artikel gekomen! Ik ga hem zeker delen op mijn pagina’s en aan mijn vrienden.

  • VoedingsDomein

   Beste Nina,

   Bedankt voor je compliment en fijn dat je weer wat erbij hebt geleerd over lactose-intolerantie! 🙂

   Gezonde groet,

   Melissa

 • Hoi
  Duidelijk artikel met info over lactose intolerantie die je ook op andere sites kan lezen. Info is bijna compleet, ik mis t stuk dat je niet altijd heel streng hoeft te zijn bij lactose intolerantie. het gaat vaak om
  afwezigheid lactase (primair) of tekort aan lactase (secundair). Bij tekort hoef je NIET alle lactase uit je dieet weg te halen. De meeste mensen tolereren tot 4gram per x tot 12 gram lactose per dag zonder problemen. Jammer dat dat niet genoemd is. Meer info: http://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet/fodmaps-in-de-voeding/lactose/

Geef een reactie