Komijn geeft smaak en geneest!

Komijn. De nootachtige, verwarmende maak maakt dit specerij geliefd in vele keukens. Maar waar komt komijn vandaan? Wat zijn de toepassingen? En welke komijnsoort staat bekend als uiterst geneeskrachtig?

Herkomst van komijn

Komijn vindt zijn oorsprong in Syrië, Iran, India en Turkije. Alles draait om de zaadjes van de plant. Komijnzaadjes hebben een vrij sterk aroma. Het aroma wordt versterkt door de hele zaadjes kort te roosteren in een droge pan. Als de zaden daarna in een vijzel worden vermalen, komt de geur en smaak nog beter vrij. Hoe hoger het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit van de komijn zal zijn.

Komijn in de keuken

Komijn is onmisbaar in de keuken. De licht nootachtige, peperige smaak komt goed tot zijn recht in diverse curry’s, maar ook in de Mexicaanse en Spaanse keuken is komijn vaak van de partij. Ook veel kazen, zoals boeren Leidse kaas, danken hun bijzondere smaak en karakter aan komijnzaadjes.

De Romeinen gebruikten komijn dankzij zijn kruidige karakter in plaats van peper. Gemalen komijn werd vroeger vaak als broodbeleg gebruikt en ook in speciale liefdesdrankjes was komijn een veelgebruikt specerij. Komijn zou namelijk zorgen voor een trouwe partner.

Komijn als medicijn

De witte komijn is de meest bekende komijnsoort. Dit is de komijnsoort die in de keuken wordt gebruikt. Maar er bestaat ook een zwarte variant, ook wel ‘zwart zaad’ of Nigella sativa genoemd. Deze zaden heten ook komijn, maar zijn geen familie van de komijnsoort die je als smaakmaker in gerechten gebruikt. De olie uit zwarte komijn is echter al eeuwenlang een waardevol medicijn. Het zwarte zaad zou een wondermiddel zijn tegen bijna alle aandoeningen. De geneeskrachtige werking wordt al decennia lang door vele culturen onderschreven.

Zwarte komijn geneest!

De olie uit zwarte komijn olie heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen en (langdurig) gebruik ervan geeft geen ongewenste bijwerkingen. Zwarte komijnolie stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam waardoor veel ziekten beter of sneller genezen.

De zwart komijnzaad bevat ongeveer 21% eiwit, 35% vet en 38% koolhydraten. Meer dan 50% van zwarte komijnzaadolie bestaat uit essentiële vetzuren. Deze helpen het lichaam infecties te bestrijden, versterken het immuunsysteem en gaan allergische reacties tegen. De vluchtige oliën uit het zwarte zaad zijn namelijk sterke antihistaminica (tegen allergieën), anti-infectiva (tegen ontstekingen) en antioxidanten (stoffen die werkzaam zijn tegen oxidatieve stress).

Zwarte komijnolie als wondermiddel

De olie uit zwarte komijn helpt tegen luchtwegaandoeningen, maag- en darmproblemen, een verzwakt immuunsysteem, nier- en leveraandoeningen, huidziekten, ontstekingen en artritis.

Meer dan 200 internationale onderzoeken hebben daarnaast bevestigd dat er effectieve antibacteriële en schimmelwerende stoffen in zwarte komijn olie zitten. Ook beschermt de olie lichaamscellen tegen virussen en is het in staat om kankercellen te vernietigen. Tot slot verhoogt zwarte komijnolie de productie van antilichamen.

Maar de olie kan meer! Wist je dat zwarte komijn olie ook helpt de bloedsuikerspiegel in het bloed te verlagen?

Komijn kan het!

Ben je op zoek naar een natuurlijke remedie tegen allerhande kwalen? Gebruik dan de olie uit zwarte komijn. Zowel inwendig gebruik als de uitwendige toepassing is mogelijk.

Wil je jouw favoriete gerechten verrijken met een aardse, warme smaak? Gebruik dan witte komijn. Gemalen of in de vorm van hele zaadjes; komijn verrijkt de meest uiteenlopende maaltijden. Wat dacht je bij voorbeeld van deze recepten?


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistisch

Lactose-intolerantie
Aantal keer gelezen 5.208
Lactose-intolerantie. Wat is lactose-intolerantie? Wat zijn de klachten? Welke vormen van lactose-intolerantie zijn er? Welke voedingsmiddelen bevatte...
Sapvasten
Aantal keer gelezen 96.518
Sapvasten is één van de manieren om te detoxen (ontgiften). Het voorjaar staat voor de deur en niet alleen in huis is het tijd voor ‘de grote schoonma...
E-nummers schadelijk?
Aantal keer gelezen 9.561
E-nummers zitten in vrijwel alle bewerkte levensmiddelen. Supermarktvoedsel bestaat voor het merendeel uit bewerkt voedsel. Deze levensmiddelen zijn e...
10 Tips Voor Een Gezonde Nachtrust
Aantal keer gelezen 2.867
Wist je dat slaaptekort leidt tot overgewicht en dat je door te weinig slaap gevoeliger kunt worden voor pijnprikkels? Dit komt doordat een tekort aan...


Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

7 reacties

  • Michiel

    Een kleine opmerking neem me niet kwalijk,

    komijn (cuminum cyminum) is een plant uit de schermbloemenfamilie
    Zwarte komijn (Nigella sativa) komt van de nigellafamilie
    deze planten hebben niks met elkaar te maken, daarnaast wordt de komijn die wij kennen van de komijnenkaas ook vaak verward met karwij vanwege de overeenkomsten in uiterlijk en smaak.
    Misschien handig om erbij te zetten. Op veel pagina’s is dit onduidelijk waardoor ikzelf aan de haal ging met de verkeerde zaden..

    Daarnaast is het ook wel netjes om te vermelden dat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) ook een mooie uitspraak over het zwartzaad heeft gedaan. Wellicht was de geneeskrachtige kennis al veel eerder bekend, deze is het best bewaard gebleven binnen de Islam. Ook zijn het de moslims die deze kennis elke keer weer boven water halen en bereid zijn om deze te delen.

  • Klopt Michiel. Ik wil het nog wel wat nuanceren. Nigella Sativa, Juffertje in ‘t Groen of wordt ook wel zwart uienzaad genoemd. Dat laatste is het dus niet. De reden dat het in de islamitische landen veel wordt gebruikt en het daar ook bekender is, is omdat het van origine uit de landen rond de Middelandse zee komt. Wereldwijd wordt het al 3000 jaar gebruikt, de moslims gebruiken het sinds enkele honderden jaren. De eerste vermelding van Nigella wordt in het oude Testament gevonden. En in het Graf van Toetanchamon zijn ook nigellazaadjes gevonden. Voordat de profeet Mohammed het bestempelde als een heel goed medicijn werd het niet zo veel gebruikt in de islamitische wereld. Mohammed beschreef zo’n 400 kruiden met hun geneeskrachtige werking en Nigella was destijds niet een van de populairste. Wel is het in de loop der jaren in de cultuur en beleving van het geloof een van de kruiden waar men het meest naar Mohammed verwijst omdat hij zei dat alle ziekten hiermee te genezen waren. Dit zou dan te wijten zijn aan het versterken van het immuunsysteem waardoor je weerstand hoger wordt en je van veel ziektes kunt genezen. Door deze uitspraak wordt deze olie nu ook door vele islamitische bedrijven geproduceerd.
    De oorsprong en het gebruik zijn dus niet perse islamitisch.

  • izri

    Goed punt van je Lisa. Je moet niet vergeten dat Muhammad Allah’s vrede en zegeningen over hem, zijn kennis niet heeft opgedaan omdat hij in de medische wereld zat of dat hij van andere mensen van andere culturen of andere geloven heeft geleerd of wat dan ook. Het feit dat hij vertelde dat de zwarte zaad een geneesmiddel is tegen alle ziekten behalve de dood, komt natuurlijk doordat dat die kennen naar hem werd overgedragen door de opper engel Jibreel of jij zult hem kennen als Gabriel die weer door de Schepper der werelden werd gestuurd naar alle profeten. Daarom staat het ook nog steeds in biijvoorbeeld de bijbels dat zwarte zaad geneeskrachtig is. Jesus en Moses, Allah’s vrede zij met hun, kregen namelijk ook revelatie van de opper engel Jibreel of Gabriel.
    En ik denk persoonlijk niet dat de profeet bedoelt dat alleen de weerstand van het lichaam wordt versterkt en dus daarom zei dat het een medicijn is tegen alle ziekten. Ik denk zelf en ik heb bewijs, dat het echt alle ziektes geneest die mensen al hebben. Ik heb persoonlijk niet veel mensen die zwarte zaad gebruiken. Maar er is wel kennis to me gekomen van een man die kanker had en waarvan de dokter zei dat hij maar een paar maanden te leven had. Die man begon meteen met het innemen van zwarte zaad olie. Paar maanden later toen hij weer voor controle moest, waren de dokters opperst verbaasd. Hij had absoluut geen kanker meer. En dat terwijl de dokters een paar maanden eerder niks voor hem konden doen en hem al opgegeven hadden. Dus ik geloof echt dat zwarte zaad een medicijn is voor alle ziektes.
    Dank je voor je verhaal Lisa.

  • Lieuwke Loth

    Idd ik ken ook een verhaal van een bekende van mij, vrouw met diagnose darmkanker. nog 6 jaar te leven als ze met de (reguliere) behandelingen zou beginnen. Ze heeft die aanpak niet gekozen, maar nam ‘s ochtends e ‘s avonds 1 lepel zwarte komijnzaadolie 3 jaar lang. Na onderzoek kanker weg en bloedwaarden weer normaal!

  • Mijn schoonzus moest een operatie ondergaan voor een darm die verrot was, ze is meteen aan de zwarte zaad begonnen op aandringen van haar moeder…. En idd kwam ze in het ziekenhuis voor de laatste check up voor de operatie en de artsen geloofden niet dat dit genezen was aangezien die gewoon moest verwijderd worden… Ik ben 5 maanden al met verschillende onderzoeken bezig omdat ik met heel erge klachten zit die mijn normale functioneren helemaal verstoren in mijn dagelijks leven, en heb vanaf vandaag ook besloten de zwarte zaad te gebruiken en hoop dat ik ook met goed nieuws mag komen zoals vele anderen…

Geef een reactie