Komijn geeft smaak en geneest!

Komijn. De nootachtige, verwarmende maak maakt dit specerij geliefd in vele keukens. Maar waar komt komijn vandaan? Wat zijn de toepassingen? En welke komijnsoort staat bekend als uiterst geneeskrachtig?

Herkomst van komijn

Komijn vindt zijn oorsprong in Syrië, Iran, India en Turkije. Alles draait om de zaadjes van de plant. Komijnzaadjes hebben een vrij sterk aroma. Het aroma wordt versterkt door de hele zaadjes kort te roosteren in een droge pan. Als de zaden daarna in een vijzel worden vermalen, komt de geur en smaak nog beter vrij. Hoe hoger het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit van de komijn zal zijn.

Komijn in de keuken

Komijn is onmisbaar in de keuken. De licht nootachtige, peperige smaak komt goed tot zijn recht in diverse curry’s, maar ook in de Mexicaanse en Spaanse keuken is komijn vaak van de partij. Ook veel kazen, zoals boeren Leidse kaas, danken hun bijzondere smaak en karakter aan komijnzaadjes.

De Romeinen gebruikten komijn dankzij zijn kruidige karakter in plaats van peper. Gemalen komijn werd vroeger vaak als broodbeleg gebruikt en ook in speciale liefdesdrankjes was komijn een veelgebruikt specerij. Komijn zou namelijk zorgen voor een trouwe partner.

Komijn als medicijn

De witte komijn is de meest bekende komijnsoort. Dit is de komijnsoort die in de keuken wordt gebruikt. Maar er bestaat ook een zwarte variant, ook wel ‘zwart zaad’ of Nigella sativa genoemd. Deze zaden heten ook komijn, maar zijn geen familie van de komijnsoort die je als smaakmaker in gerechten gebruikt. De olie uit zwarte komijn is echter al eeuwenlang een waardevol medicijn. Het zwarte zaad zou een wondermiddel zijn tegen bijna alle aandoeningen. De geneeskrachtige werking wordt al decennia lang door vele culturen onderschreven.

Zwarte komijn geneest!

De olie uit zwarte komijn olie heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen en (langdurig) gebruik ervan geeft geen ongewenste bijwerkingen. Zwarte komijnolie stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam waardoor veel ziekten beter of sneller genezen.

De zwart komijnzaad bevat ongeveer 21% eiwit, 35% vet en 38% koolhydraten. Meer dan 50% van zwarte komijnzaadolie bestaat uit essentiële vetzuren. Deze helpen het lichaam infecties te bestrijden, versterken het immuunsysteem en gaan allergische reacties tegen. De vluchtige oliën uit het zwarte zaad zijn namelijk sterke antihistaminica (tegen allergieën), anti-infectiva (tegen ontstekingen) en antioxidanten (stoffen die werkzaam zijn tegen oxidatieve stress).

Zwarte komijnolie als wondermiddel

De olie uit zwarte komijn helpt tegen luchtwegaandoeningen, maag- en darmproblemen, een verzwakt immuunsysteem, nier- en leveraandoeningen, huidziekten, ontstekingen en artritis.

Meer dan 200 internationale onderzoeken hebben daarnaast bevestigd dat er effectieve antibacteriële en schimmelwerende stoffen in zwarte komijn olie zitten. Ook beschermt de olie lichaamscellen tegen virussen en is het in staat om kankercellen te vernietigen. Tot slot verhoogt zwarte komijnolie de productie van antilichamen.

Maar de olie kan meer! Wist je dat zwarte komijn olie ook helpt de bloedsuikerspiegel in het bloed te verlagen?

Komijn kan het!

Ben je op zoek naar een natuurlijke remedie tegen allerhande kwalen? Gebruik dan de olie uit zwarte komijn. Zowel inwendig gebruik als de uitwendige toepassing is mogelijk.

Wil je jouw favoriete gerechten verrijken met een aardse, warme smaak? Gebruik dan witte komijn. Gemalen of in de vorm van hele zaadjes; komijn verrijkt de meest uiteenlopende maaltijden. Wat dacht je bij voorbeeld van deze recepten?



Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.