Kaneel smaakt naar meer!

Kaneel. Iedereen kent de smaak ervan en weet wel een paar voedingsmiddelen te noemen waar kaneel in zit. Maar wat is het? En kan kaneel nog meer dan een warme, rijke smaak verlenen aan een gerecht?

Wat is kaneel?

Kaneel is een specerij dat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom bestaat. Deze boom staat ook wel bekend als Cinnamomum verum of Cinnamomum zeylanicum. Er bestaan tal van kaneelvarianten, maar de belangrijkste zijn cassia of kassie (Latijnse naam Cinnamomum cassia) en Ceylonkaneel. Cassia smaakt zoeter en branderiger dan Ceylonkaneel en wordt het vaakst gebruikt. Kaneel is verkrijgbaar in stokjes of in gemalen vorm. Kaneelstokjes geven pas smaak af tijdens meekoken of stoven, terwijl kaneelpoeder zowel in warme als koude dranken en gerechten direct aroma afgeeft.

Kaneel in de keuken

Niet alleen in de Nederlandse keuken is kaneel een geliefd specerij, ook in veel gerechten uit de Arabische en Indiase cuisine verleent kaneel een warm, zoet en rijk karakter aan dranken en spijzen. In typisch Hollandse zoete gerechten zoals appelmoes, stoofpeertjes, appeltaart en speculaas is kaneel een onmisbaar ingrediënt, terwijl in de Arabische en Indiase keuken kaneel vooral veel wordt gebruikt in hartige spijzen zoals stoofschotels en curries.

Toepassing van kaneel

Kaneel wordt niet alleen wereldwijd gewaardeerd vanwege de culinaire rol die dit specerij speelt. In het oude Egypte werd kaneel al veelvuldig verwerkt in parfums en ook in de wikkelingen van mummies werd kaneel gebruikt.

In de Indiase geneeskunde staat kaneel te boek als spijsverteringsbevorderend middel en in de Chinese geneeskunde gebruikte men de twijgen en de bast van kaneel voor de verwarming van de ledematen en de romp. Ook schijnt kaneel volgens Chinezen de ademhaling en bloedcirculatie te bevorderen.

Kaneel werkt antibacterieel

Kaneel heeft antibacteriële eigenschappen. Onderzoekers van de Kansas State University (VS) hebben ontdekt dat kaneel de E-coli bacterie (Escherichia coli O157:H7) kan vernietigen. Kaneel kan zo in een voedingsmiddel niet alleen dienen als smaakmaker, ook als natuurlijk conserveringsmiddel (in bijvoorbeeld vers appelsap).

Kaneel als medicijn?

Kaneel kan bij diabetes type 2 de glucosewaarden laten dalen, het ‘slechte’ LDL cholesterol verminderen en het totale cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Deze effecten zijn al meetbaar vanaf 1 gram kaneel per dag. Een dagelijkse inname van 1 tot 6 gram kaneel zou kunnen leiden tot een afname van het risico op cardiovasculaire en andere diabetesgerelateerde complicaties. Dit geldt alleen voor mensen met diabetes type 2. Daarnaast blijkt kaneel bij dezelfde groep (personen met diabetes type 2) ook de bloeddruk te kunnen verlagen.

Uit dierproeven blijkt tot slot dat kaneel(extract) mogelijk kan bijdragen tot het voorkomen en/of remmen van tumorengroei. Wie weet welke rol kaneel in de komende jaren zou kunnen spelen in de strijd tegen kanker?!

Kaneel is gezond, maar vooral lekker!

Hoewel de effecten van kaneel op de symptomen van diabetes type 2 eenduidig lijken, is het van belang om nooit zelf aan de slag te gaan met dit specerij zonder de behandelend arts of diëtist op de hoogte gesteld te hebben. De behandeling van diabetes type 2 bestaat altijd uit verschillende facetten die alleen samen het beoogde effect hebben (namelijk stabilisatie van bloedsuikerwaarden en verminderen en voorkomen van complicaties). Het aanpassen van de voeding en leefstijl (gezond eten, meer bewegen, afvallen en stoppen met roken) en eventueel het slikken van medicatie genieten de voorkeur in de behandeling van diabetes. Kaneel kan een ondersteunende rol spelen bij genoemde zaken, maar mag nooit als op zichzelf staande remedie worden beschouwd.

Heb je diabetes type 2 en mocht je overwegen om kaneel te integreren in je dieet met als doel je glucosewaarden (beter) te controleren en complicaties te voorkomen of verminderen? Neem dan contact op met een diëtist.

Kaneel kan dus bijdragen aan een goede gezondheid. Maar bovenal is het een heerlijk specerij dat, door zijn uiterst toegankelijke smaak, bij velen geliefd is. Niet alleen in zoete, ook in hartige spijzen geeft kaneel warmte en smaak aan een gerecht. Zin gekregen in kaneel en wil je meteen ermee aan de slag? Maak dan eens onderstaande recepten en laat je verrassen door dit veelzijdige specerij!Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.