Interstitiële Cystitis (IC) Behandeling en Dieetadvies

Mijn naam is Melissa Albers (orthomoleculair diëtist en natuurvoedingskundige) en ik ben gespecialiseerd in pathologie, metabole aandoeningen, psychiatrie en medicatie. De laatste jaren heb ik me wereldwijd (IC-Network, IC-Today, Bladder Health UK en Support) verder gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met interstitiele cystitis (IC) (ook wel blaaspijnsyndroom genoemd), omdat mijn partner in 2008 werd gediagnosticeerd met deze zeer invaliderende en complexe aandoening. Jarenlang werd hij dag en nacht geconfronteerd met de zeer invaliderende symptomen van interstitiele cystitis.


Persoonlijk Gezondheidsplan voor Interstitiële Cystitis

Hoewel het voor ons beiden (d.w.z. als patiënt en mantelzorger) heel duidelijk was wat zijn ziektelast was, hebben we allebei ervaren dat noch de gezondheidszorg, noch de industrie volledig beseften dat leven met een chronische aandoening meer betekent dan het nemen van een of meer pillen tegen fysieke pijn en / of geestelijke ongemakken en dat medicatie of ingrepen en operaties (zoals het verwijderen van de blaas, blaas oprekken, blaas injecteren met botox, blaasspoelingen, etc.) vaak geen bevredigende oplossing brengen. Het delen van deze informatie met de betrokkenen is ons inziens essentieel om patiënten met interstitiële cystitis succesvol te kunnen behandelen en veelvoorkomende onnodige (of soms zelfs schadelijke) soorten (be)handelingen proberen te voorkomen.

Door het ontbreken van de juiste steun van de gezondheidszorg en industrie (waaronder een aantal specialisten die mijn man hadden geadviseerd om zijn blaas te verwijderen en het gebruiken van zware medicijncocktails, omdat hun een andere oplossing niet zou zijn), hebben mijn man en ik in 2010 besloten om het heft in eigen hand te nemen.

Ik wist wat de ziektelast van mijn partner was, dus ik wist wat hij nodig had en wat zijn behoeftes waren. Allereerst ben ik begonnen met het creëren van een persoonlijk gezondheidsplan dat bestond uit een speciaal en 100% natuurlijk dieet en versterkende supplementen alsmede gerichte lichaamsbeweging en mentale ondersteuning. Het kostte ons vijf zware jaren met veel doorzettingsvermogen, maar de inzet werd dubbel en dwars beloond, want tot op heden is mijn partner volledig genezen, d.w.z. vrij van interstitiële cystitis gerelateerde symptomen, en voelt hij zich sterker en gezonder dan ooit.

Het is tijd voor nieuwe protocollen voor Interstitiële Cystitis

Voeding speelt een enorm belangrijke rol in het voorkomen en genezen van chronische aandoeningen. Helaas worden chronisch zieke patiënten echter nog steeds met uitsluitend medicatie en (fysieke en/of mentale) therapieën behandeld in de hoop hun symptomen te verlichten. De reden hiervoor ligt in het feit dat de huidige medische protocollen gericht op geneesmiddelen, fysieke en / of mentale therapieën en voeding geheel buiten beschouwing laten. Het is echter van groot belang de bestaande protocollen te veranderen en voeding toe te voegen aan elk behandelingtraject, aangezien voeding heeft bewezen effectief te zijn in het verlichten en soms oplossen van de klachten waaraan chronisch zieke patiënten lijden.

Bijna elke chronische aandoening, waaronder interstitiële cystitis, heeft een aantal onderliggende soortgelijke factoren zoals chronische ‘low-grade’, non-bacteriële ontstekingen, hormonale disbalansen en een chronisch tekort aan voedingsstoffen. Zodra deze oorzaken worden aangepakt (hetgeen mogelijk is door middel van gezonde voeding en gerichte suppletie), zullen chronisch zieke patiënten significant minder symptomen en ongemakken (bijvoorbeeld pijn, stress, maag-darm problemen, incontinentie, (extreme) moeheid, huidproblemen, etc.) ervaren.

Indien deze patiënten uitsluitend medicatie en/of therapieën zouden gebruiken, respectievelijk zouden volgen, in de hoop hun symptomen te verminderen, missen ze een belangrijke stap in de behandeling en zorg, omdat medicijnen en therapieën de drie hierboven genoemde factoren nooit (volledig) kunnen oplossen of aanpakken.

Gezonde voeding; de sleutel tot een gezond lichaam

De rol van de (on)gezonde voeding is van groot belang. Ongezonde voeding (bijvoorbeeld suiker, geraffineerde oliën, gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen) veroorzaakt en stimuleert ontstekingen, creëert hormonale onevenwichtigheden en vermindert de immuunreactie. Daarnaast veroorzaakt ongezonde voeding (die bestaat uit sterk bewerkte levensmiddelen en hierdoor nauwelijks voedingsstoffen bevat) nijpende tekorten aan voedingsstoffen en celdegeneratie (=celafbraak). Hierdoor wordt het immuunsysteem extra belast en worden ontstekingen en hormonale disbalansen verder aangewakkerd.

Anderzijds kan gezond voedsel (dat bestaat uit onbewerkte, natuurlijke ingrediënten en natuurlijke, goed opneembare voedingssupplementen) helpen om de natuurlijke en gezonde balans van het lichaam te herstellen waardoor zowel de fysieke als mentale toestand van het lichaam in evenwicht wordt gebracht. Daarom speelt voeding een onmisbare rol in het bereiken en behouden van een gezond lichaam dat vrij is van (chronische) ziekte.

Geschiedenis

 • 2004

  Diakonessenhuis Utrecht

  Scopie, blaasspoelingen
  Medicijnen: Antibiotica kuren, Emselex

 • 2005

  Diakonessenhuis Utrecht

  Scopien, Röntgen
  Medicijnen: Antibiotica kuren, Ciprofloxacine, Alfuzosine

 • 2007

  Second opinion: VU medisch centrum (VUmc) Amsterdam

  Röntgen, Echo, MRI-scan
  Medicijnen: Antibiotica, Emselex

 • 2008

  Blaasoprekken: Diakonessenhuis Utrecht

  Blaasoprekken
  Bekkenbodentherapie, Scopien
  Soorten blaaspoelingen: DMSO, Cystistat, Gepan, Uracyst
  Medicijnen: Antibiotica, Emselex

 • 2009

  Third opinion: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

  Echo, Scopie, Psycholoog, Urodynamisch onderzoek, Laboratoriumtests van het bloed
  Medicijnen: Toviaz, Pentosan, Hydroxyzini, Amitriptyline, Lyrica
  Alternatieve geneeswijze: Mesoloog, Homeopaat, Osteopaat, Kinesioloog, Acupunctuur, Bloedonderzoek (Candida)

 • 2010

  Zware Medicijncocktails

  Medicijnen: Toviaz, Hydroxyzini, Pentosan (Elmiron), Lyrica, Amitriptyline
  Alternatieve geneeswijze: Hypnotherapie

 • 2010

  Start Persoonlijk Gezondheidsplan

  Speciaal en 100% natuurlijk dieet
  Versterkende supplementen
  Gerichte lichaamsbeweging
  Mentale ondersteuning

 • 2016

  Geniet weer van het leven!

  (zenuw) Pijnvrij, slaap goed (8/9 uur achtereen), fulltime baan, medicatievrij!

Lees ook

Zenuwpijn Pijnstillers

Meer (zenuw)pijn door pijnstillers

Wist je dat (pijnstillende) medicatie indirect meer (zenuw)pijn kan veroorzaken? De bijwerkingen van pijnstillers zijn hierdoor vaak erger dan de kwaal. Dit artikel belicht de ontnuchterende waarheid over de ingrijpende gevolgen van langdurig medicatiegebruik op het gebied van pijnbestrijding. Wat zijn pijnstillers en welke soorten zijn er? Pijnstillers (ook wel analgetica genoemd) zijn medicijnen die

Interstitiele cystitis

Nieuwe inzichten in de behandeling van Interstitiele Cystitis (IC)

Interstitiele cystitis (IC), ook wel blaaspijnsyndroom (BPS), is een chronische aandoening van de blaas die wordt veroorzaakt door een non-bacteriële ontsteking. De meest voorkomende symptomen zijn frequent en pijnlijk urineren, pijn in de onderbuik, een verhoogde aandrang en druk in de blaas of omliggende organen. Het merendeel van de patiënten bestaat uit vrouwen, maar de