Hoeveel suiker mag je per dag?

Wat is suiker eigenlijk? Hoeveel suiker mag je per dag? Heb je suiker echt nodig? Hoe kun je afkicken van suiker en is gezond eten zonder suiker haalbaar?

Wat is suiker?

Een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers is koolhydraten. Koolhydraten worden ook wel ‘suikers’ genoemd en zijn een bron van energie voor ons lichaam, naast eiwitten en vetten. Onder het woord ‘suiker’ verstaan we vaak tafelsuiker zoals witte suiker, bruine suiker, rietsuiker, etc.

Koolhydraten komen in verschillende vormen voor: fructose (o.a. in fruit), glucose (o.a. koek, snoep, sauzen), galactose, sucrose (tafelsuiker), lactose (melk- en melkproducten), maltose en zetmeel (brood, pasta, crackers, aardappelen, rijst, etc.).

Veel producten bevatten (toegevoegde) suiker. Denk aan yoghurt, sappen, mueslirepen, ketchup, sauzen, vleeswaren, brood, snacks, etc. Kijk maar eens naar de ingrediënten op verpakkingen en zoek naar de termen glucose, zetmeel, lactose, fructose, galactose en sucrose. Het is allemaal suiker!

Suiker en gezondheid

De diverse soorten suikers kun je indelen in ‘langzame’ en ‘snelle koolhydraten’. Deze hebben een verschillende werking op je lichaam. In de regel geldt dat ‘langzame koolhydraten’ beter voor je zijn dan ‘snelle koolhydraten’.

Ons lichaam zet alle soorten koolhydraten (suikers) uiteindelijk om in glucose. De snelheid waarin dit gebeurt is van belang. Hoe sneller de omzetting van het type suiker in glucose, hoe slechter dit voor je is. Dit heeft te maken met schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hoe heviger de pieken en dalen in bloedsuikerspiegel zijn, hoe ongunstiger dit is voor je gezondheid.

Alles over suikers

Groente, fruit met schil, peulvruchten (bv. bonen, kikkererwten, linzen, etc.) en volkoren granen zoals quinoa, zilvervliesrijst, volkoren (spelt)brood, etc. bevatten langzame koolhydraten en worden ook vaak ‘ongeraffineerde of complexe koolhydraten’ genoemd. Door het relatief hoge vezelgehalte van deze voedingsmiddelen heeft het lichaam heeft meer tijd nodig om ze te verteren. Hierdoor vermijd je grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en heb je langer een vol gevoel.

‘Snelle koolhydraten’ zijn vaak ‘geraffineerde suikers’. Dit zijn industrieel bewerkte koolhydraten waaruit (bijna) alle goede voedingsstoffen zijn verwijderd. Ze worden ook wel lege koolhydraten genoemd, want ze bevatten geen voedingsstoffen meer. Voorbeelden hiervan zijn alle suikersoorten (ook rietsuiker en bruine suiker), jam, snoep, frisdrank, koek, witbrood, witte pasta en chips. Je lichaam kan hier niks mee. De snelle koolhydraten worden direct in het bloed worden opgenomen, veroorzaken een enorme insulinepiek en de kans groot ze massaal worden opgeslagen als vetweefsel.

Suiker in producten

Veel producten bevatten dus een bepaalde vorm van suiker. Ook fruit (fructose). Maar dit betekent niet fruitsuikers per definitie ongezonde suikers zijn. Wat van belang is om te weten is welke voedingsstoffen er naast suikers nog meer (van nature) in een voedingsmiddel zitten.

Bij de vertering van suikers spelen een aantal zaken een belangrijke rol:

  • Bij de suikervertering verbruikt het lichaam vitamines, mineralen en spoorelementen.
  • De snelheid waarmee suikers in je bloed en lichaamscellen wordt opgenomen is mede afhankelijk van het soort suiker en het vezelgehalte van het voedingsmiddel (hoe ongeraffineerder, hoe beter).
  • De hoeveelheid suikers die je tot je neemt.

In de regel geldt dat fruitsuikers uit vruchten met schil gezonder voor je zijn dan bv. een glas sap, frisdrank of een koekje. Fruit (liefst met schil) bevat namelijk vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dit in tegenstelling tot de hierboven genoemde voedingsmiddelen die deze voedingsstoffen niet bevatten. Fructose is dus ongezonder wanneer je het eet in de vorm van bewerkte (geraffineerde) suiker.

Hoeveel suiker mag je per dag?

Niet alle koolhydraten zijn dus per definitie ongezond. Ze zijn naast vetten en eiwitten een energiebron voor ons lichaam. Het zijn vooral de bewerkte (geraffineerde) suikers die gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar zelfs als je weinig snoept, blijft het oppassen voor suiker, want het zit in veel bewerkte producten die velen van ons dagelijks eten en drinken.

Van nature heeft je lichaam geen bewerkte suikers nodig. Alleen je hersenen hebben een klein beetje glucose nodig om te functioneren. Deze glucose kan je lichaam eenvoudig zelf aanmaken uit complexe koolhydraten en, indien noodzakelijk, ook uit eiwitten.

“Ben je er nog niet van overtuigd dat je geen suiker nodig hebt?”


Probeer geraffineerde suiker dus het liefst zoveel mogelijk of compleet te vermijden, want zonder suiker eten is echt gezonder!

Gezond eten zonder suiker

Gezond eten zonder suiker hoeft niet moeilijk te zijn. Kies uitsluitend voor onbewerkte, complexe koolhydraten (ook wel langzame koolhydraten genoemd), vermijd elke vorm van geraffineerde suikers en eet voldoende eiwitten en vetten. Door te kiezen voor natuurlijke, onbewerkte voeding kom je al een heel eind.

Inspiratie nodig? Kijk eens bij onze recepten. Of verdiep je wat meer in de materie door gebruik te maken van een e-learning:Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.