Hoe een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor hart- en vaatziekten

Wist je dat een te hoge bloedsuikerspiegel schadelijke effecten kan hebben op je hartfunctie en je bloeddruk? Uit onderzoek van de universiteit van Leicester blijkt namelijk dat er een verband bestaat tussen een te hoog bloedglucoseniveau (bloedsuikerspiegel) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bloedvaten houden niet van suiker

Dr. Richard Rainbow en zijn team onderzochten het effect van glucose op de bloedvaten. Dit deden zij door middel van elektrofysiologie en myografie waardoor elektrische eigenschappen van cellen en weefsels, de werking van spieren en bijbehorende zenuwen kunnen worden gemeten.

Uit de tests bleek dat het bloedglucoseniveau effect heeft op de activiteit van je bloedvaten. Je bloedvaten trekken namelijk sterker samen als je bloedsuikerspiegel hoog is. Op deze manier heeft glucose effect op hoeveelheid bloed die je hart door je lichaam pompt.

Suiker als sluipmoordenaar

Onder gezondheidsexperts bestaat al enige tijd discussie over de gezondheidsrisico’s van het dagelijks eten van suiker, de consequenties daarvan op het suikergehalte in je bloed en het schadelijke effect hiervan op hart en bloedvaten.

Onderzoek naar het effect van glucose op het cardiovasculaire systeem (diabetes en hartfunctie) bevestigde reeds 2010 dat diabetes een verhoogde kans geeft op overlijden na een hartaanval. Nu staat echter ook vast dat een verhoogd bloedglucose op zichzelf de oorzaak hiervan kan zijn. Ook werd vastgesteld dat glucose ook schadelijke effecten heeft voor je hartfunctie.

Aangezien de consumptie van suiker je bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid glucose in je bloed) sterk laat stijgen en zorgt voor extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel, is het raadzaam om eens kritisch te kijken naar je voedingspatroon.

Houd je bloedsuikerspiegel stabiel en je hart gezond

Door je bloedglucoseniveau niet te hoog te laten worden en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden zet je een belangrijke stap op weg naar een slank en gezond lichaam. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Vraag dan om een gratis online voedingsadvies.

Referenties:

  • Robert Jackson, Sean Brennan, Peter Fielding, Mark W Sims, R A John Challiss, David Adlam, Iain B Squire, Richard D Rainbow. Distinct and complementary roles for α and β isoenzymes of protein kinase C in mediating vasoconstrictor responses to acutely elevated glucose. British Journal of Pharmacology, 2015; DOI: 10.1111/bph.13399
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8728301
  • www.voedingnu.nlMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.