Groene thee gezond en goed voor afvallen?

Groene thee staat al jaren bekend als gezonde drank. Maar waarom is groene thee gezond? Helpt groene thee bij afvallen? En welke vorm van groene thee is het gezondst?

Groene thee gezonder dan zwarte thee?

Alle theesoorten (groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong) zijn van dezelfde plant afkomstig (de Camellia sinensis). De manier en het tijdstip van plukken en de behandeling na de pluk bepaalt uiteindelijk de theesoort.

Groene thee wordt, in tegenstelling tot zwarte thee en oolong, na het plukken niet gefermenteerd. Bij de fermentatie van thee worden theeblaadjes in speciale ruimtes geplaatst. Door deze ruimte wordt warme, vochtige lucht geblazen. Door de aanraking met vocht en zuurstof komt het fermentatieproces op gang. Hierdoor worden de theeblaadjes roodbruin van kleur en ontstaat het karakteristieke theearoma. Tijdens dit proces gaan echter veel gezonde stoffen verloren. Doordat groene thee niet word gefermenteerd, bevat deze de hoogste concentratie bio-actieve stoffen van alle theesoorten.

Groene thee is gezond!

Groene thee is rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten werken tegen vrije radicalen. Dit is gunstig, want vrije radicalen zorgen mogelijk voor celveroudering. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen, kun je je lichaam helpen het verouderingsproces te vertragen.

De meest belangrijke antioxidanten uit groene thee zijn polyfenolen. Deze kunnen een positieve werking hebben op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en je lever- en hartfuncties. Daarnaast kan groene thee een positief effect hebben op je cholesterolgehalte.

Groene thee gezonder dan koffie?

Groene thee bevat ook cafeïne. Deze cafeïne houdt je scherp en verhoogt je concentratie. In tegenstelling tot cafeïne uit koffie, bezorgt cafeïne uit groene thee geen hartkloppingen en innerlijke onrust. Dit komt doordat cafeïne uit groene thee langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor heeft groene thee een minder intens, maar wel een langduriger opwekkend effect dan koffie. Groene thee daarom een gezondere en werkzamere drank dan koffie.

Groene thee als medicijn

Diverse studies hebben uitgewezen dat groene thee effectief kan worden ingezet tegen allerhande kwalen. Enkele voorbeelden:

  • Groene thee helpt om blaas-, eierstok-, slokdarm- en alvleesklierkanker te voorkomen.
  • Na infectie met het HPV virus (humaan papillomavirus) in de baarmoeder, vermindert groene thee vermindert de groei van abnormale cellen.
  • Groene thee verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
  • Hoge bloeddruk (hypertensie) kan, vooral bij ouderen, door groene thee worden verlaagd.
  • Groene thee verlaagt het risico op van de ziekte van Parkinson en vermindert de symptomen van deze ziekte.
  • Bij ouderen helpt groene thee om duizeligheid te voorkomen.
  • Groene thee verhoogt de mentale alertheid.

Groene thee om af te vallen?

De gezondheidseffecten van groene thee zijn dus meermaals wetenschappelijk bewezen. Maar groene thee kan meer. Groene thee kan je namelijk helpen bij het afvallen of bij het behouden van een gezond gewicht.

Het geheim van groene thee zit in de polyfenolen. Vooral de cathechines uit groene thee zijn effectief. Recent onderzoek wijst uit dat cathechines betrokken zijn bij de manier waarop je lichaam energie verbrandt en vet opslaat. Van alle polyfenolsoorten uit groene thee is EGCG (epigallocatechine gallaat) de krachtigste stof. EGCG stimuleert de thermogenese (de snelheid waarmee je lichaam energie verbrandt). Hierdoor krijgt je stofwisseling (metabolisme) een boost. Maar de catechines uit groene thee stimuleren niet alleen de verbranding. Ze kunnen ook helpen de totale hoeveelheid lichaamsvet te verminderen. Ook is aangetoond dat catechines uit groene thee een aantal enzymen blokkeren die nodig zijn bij de vetopslag.

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, zijn veel van deze onderzoeken kleinschalig en kortdurend van opzet. Hierdoor is niet bekend hoe groot het effect van groene thee op (blijvend) gewichtsverlies daadwerkelijk is. Wil je afvallen? Groene thee is gezond en kan je helpen tijdens het afvallen, maar verwacht geen wonderen. Het gebruik van groene thee (extract) dient enkel als ondersteuning bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Een gezonde eet- en leefstijl zijn en blijven altijd het uitgangspunt.

Groene thee extract

Groene thee is verkrijgbaar in theezakjes, als losse thee(blaadjes) en als extract. Er zijn verschillende groene thee extracten op de markt. De beste kwaliteit is Matcha. Dit is een groene theesoort uit Japan. Deze wordt na het oogsten vermalen tot poeder. Matcha theeplantjes ondergaan een speciale behandeling waardoor deze theesoort heel rijk is aan chlorofyl en aminozuren; stoffen die bekend staan om tal van gezondheidsbevorderende effecten.

Wil je het beste uit groene thee halen? Kies dan altijd voor de biologische variant, laat de thee minimaal 6 minuten trekken (hierdoor komen de meeste gezonde stoffen vrij) en kies, als het even kan, voor Matcha. Matcha thee bevat namelijk 10-15 keer meer voedingsstoffen dan losse groene thee of groene thee in zakjes. Ook bevat Matcha 137 keer meer EGCG dan groene thee in zakjes.

Groene thee in de keuken

Groene thee is neutraal van smaak. Drink groene thee puur of verrijk deze met smaakmakers als munt, sinaasappel(rasp) of citroensap. Of verwerk groene thee eens in een maaltijd.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.