Gezond eten op het werk loont!

Werkgevers kunnen hun medewerkers helpen gezond(er) te worden en te blijven. Gezonde werknemers presteren beter en zijn minder snel en korter ziek. Dit levert bedrijven tal van voordelen op, zowel op korte als lange termijn, dus gezond eten op het werk loont!

Gewichtige problemen

Een ongezond voedingspatroon, stress, te weinig lichaamsbeweging en een zittende levensstijl zorgen voor overgewicht. Met alle gevolgen van dien, want volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) blijkt dat we afstevenen naar een ware obestitas epidemie. Vandaag de dag kampt bijna de helft (49%) van de bevolking met overgewicht of zwaarlijvigheid en naar schatting zal bijna 90% van ons volk in 2030 aan overgewicht lijden. Deze cijfers worden bevestigd door het ‘Nationaal Gezonderzoek’.

Gezonde leefstijl lastig en duur?

Gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en werken aan de mentale gezondheid kunnen bijdragen aan slankere en gezondere medewerkers. Maar een gezonde leefstijl zou te duur zijn, teveel tijd in beslag nemen en te lastig zijn. Zijn deze beweringen wel terecht?

Een gemiddelde werkdag duurt 8 uur. Dat betekent dat gedurende een periode van 8 uur aan potentiële gezondheidsbevordering zou kunnen worden gedaan! Werkgevers zouden gezonde voeding goedkoper aan kunnen bieden en aantrekkelijk kunnen maken. Ook kunnen bedrijven ervoor zorgen dat gezond eten net zo makkelijk verkrijgbaar is als ongezonde voeding. Deze strategieën helpen bij het maken van gezonde keuzes en het creëren van bewustwording onder werknemers. Bovendien wegen de geringe kosten ruim op tegen de (gezondheids)winst.

Gezond eten op het werk heeft tal van voordelen

Gezondheidsbevordering op het werk heeft voordelen voor de werknemer en de werkgever. Medewerkers zitten lekkerder in hun vel, zijn productiever en maken minder fouten. Dit zorgt voor minder verzuim, een hogere productiviteit en meer opbrengst.

Volgens Prof. Annemans (Universiteit Gent) toont onderzoek aan dat het BMI van werknemers tot 5% daalt als zij werken in een professionele omgeving waar werkgevers actief bezig zijn met gezonde voeding op de werkvloer. “Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met 50% stijgen.”

Minder ziekteverzuim en een hoger rendement

Professor Annemans stelt dat “Gezonde werknemers beter presteren, minder vaak en minder lang ziek zijn en op lange termijn beter functioneren.” Onderzoek (Deltalloyd Life) laat zien dat gezonde werknemers tot vier keer langer per week fysiek actief zijn en 10-30% productiever zijn. Het absenteïsme (ziekteverzuim) kan 25-50% dalen als werknemers gezond eten en leven.

Daarnaast hebben geëngageerde bedrijven die bereid zijn om te investeren in gezond eten op het werk zowel intern als extern een duurzamer imago.

De potentie van gezond eten op het werk

Slechts 19% van de werknemers blijkt tevreden te zijn over de mogelijkheden die werkgevers hen bieden om hun leefstijl op peil te houden of te verbeteren. Daarnaast blijkt dat een grote meerderheid van de werknemers zou kiezen voor gezonde voeding als hun bedrijf dit zou aanbieden.

Ongeveer 37% van de bedrijven biedt gezonde dranken aan, terwijl ruim van de helft (55%) van het personeel van een gezond (dranken)aanbod gebruik zou maken als dit er zou zijn.

Op dit moment zorgt bovendien slechts 30% van de bedrijven ervoor dat medewerkers
’s middags gezond kunnen eten op het werk. Als meer werkgevers gezond eten op het werk zouden aanbieden, zou ruim 60% van de werknemers kiezen voor een gezonde maaltijd. Daarnaast biedt 20% van de werkgevers momenteel fruit en gezonde tussendoortjes aan, terwijl hier sterke behoefte aan is vanuit het personeel; ruim 50% zou hier met plezier gebruik van maken als hun werkgever dit zou aanbieden.

Verhoog de bewustwording en motiveer uw medewerkers

Bovengenoemde cijfers tonen aan dat de meerderheid van de werknemers openstaat voor stappen richting een gezonde leefstijl. Ruim 45% van de werknemers vindt zelfs dat werkgevers actief mogen motiveren om een gezonde leefstijl aan te houden.

Werkgevers kunnen dit het beste doen door gezond eten op het werk aan te bieden en gezonde voeding aantrekkelijk en gemakkelijker verkrijgbaar te maken dan ongezonde voeding.

Professionele ondersteuning voor bedrijven

Zowel voor (middel)grote als kleine bedrijven loont het om te investeren in gezond eten op het werk. Afhankelijk van het budget en het beleid, is het mogelijk om korte of lange trajecten te starten om gezond eten op het werk aan te bieden en te stimuleren.

Door het faciliteren van een gezond aanbod en medewerkers middels trainingen en workshops te motiveren tot een gezonde leefstijl, zetten bedrijven een belangrijke stap op weg naar een duurzame onderneming.

Neem vandaag nog contact op voor de mogelijkheden om gezond eten op het werk te stimuleren.

Referenties

  • Delta Lloyd Life > http://www.deltalloydlife.be/documents/10706/207428/Nationaal+Gezonderzoek+NL+(18-11-2015)/2b614ec4-bb5f-4e64-9d81-2578453a2b17
  • WHO > http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2015/05/whoeurope-obesity-data-clarification
  • CBS > http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81565NED (CBS)
  • Overseas Development Institute (ODI) > http://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opinion-files/8773.pdfMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.