Gember is goed!

Gember is een veelzijdige smaakmaker in zoete en hartige gerechten. Maar gember heeft meer te bieden dan alleen een uitgesproken smaak. Gember, ook bekend als ginger root of Zingiber officinale, is een ondergrondse wortelstok die in verschillende vormen (versgeraspt of gedroogd en vermalen tot poeder) kan worden gebruikt. En niet alleen op culinair gebied, ook als geneeskrachtig kruid zijn de toepassingsmogelijkheden zeer divers. Vooral in China en India staat gember al sinds de oudheid te boek als een heilzaam middel dat zou helpen tegen allerhande kwalen.

In China speelt deze unieke wortelstok al eeuwen een medicinale rol. Zo zou deze de spijsvertering bevorderen en worden ook maagklachten, diarree en misselijkheid al meer dan 2.000 jaar met gember behandeld. Maar ook verkoudheid, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en menstruatiepijnen bestrijden de Chinezen met de veelgeprezen ‘ginger root’.

Uit recentere ervaringen en onderzoeken bleek dat gember ook een krachtige anti-inflammatoire werking (ontstekingsremmende werking) heeft. Door deze anti-inflammatoire eigenschappen wordt gember ook ingezet bij pijn, bv. door pijnlijke spieren, artrose en reumatoïde artritis.

Gember goud waard?

De Zingiber officinale presenteert zich schijnbaar als een multifunctionele wortel met een flinke therapeutische portefeuille. Naast de Chinezen lijkt ook de westerse wereld lijkt deze veelzijdige wortelstok ondertussen ontdekt te hebben. Zo wordt gember tegenwoordig door alternatieve geneeskundigen in Europa en de VS gebruikt voor de behandeling van misselijkheid als gevolg van verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden zijn bewegingsziekte en misselijkheid als bijwerking door bestraling of chemokuur bij kanker.

Gember als medicijn?

Is gember echt hét medicijn tegen inflammatoire gewrichtsaandoeningen? Welke aandoening kunnen er nog meer effectief mee worden behandeld? En welke stoffen uit deze bijzondere wortelstok zijn verantwoordelijk voor de medicinale werking ervan?

Zoals in vele natuurlijk voorkomende verbindingen, is het ook bij gember de complexiteit van actieve bestanddelen die zorgt voor de talrijke therapeutische voordelen. Helaas is het niet eenvoudig te achterhalen welk bestanddeel voor welke werking verantwoordelijk is. Van een aantal aandoeningen is echter bewezen dat gember een ondersteunende rol kan spelen in de verlichting van symptomen of het genezen van de klacht.

Een vertraagde maaglediging (gastroparese) wordt geassocieerd met verschillende aandoeningen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS/IBS), diabetes en de ziekte van Parkinson. Van gember is aangetoond dat het kaneelzuur dat zich in de wortel bevindt de maagmotiliteit verhoogt door de maagcontracties te stimuleren waardoor de maaginhoud weer op normaal tempo naar de darmen vloeit. Ook bij maagzweren, die vaak veroorzaakt worden door de bacterie H. Pylori, vertoont gember gunstige eigenschappen.

Waarschijnlijk heeft de ‘ginger root’ zelfs antikanker eigenschappen. Momenteel wordt onderzocht of en hoe gember kan bijdragen als preventief en/of actief therapeutisch middel bij kanker. Ontstekingsprocesen lijken een zeer actieve rol te spelen in het ontstaan van vele ziekteprocessen zoals kanker. Van gember is herhaaldelijk aangetoond dat deze een positief effect heeft op de afname van dergelijke ontstekingsprocessen. Ook de antioxidatieve eigenschappen van deze veelzijdige krachtpatser lijken een helend effect te hebben op verscheidene degeneratieve processen die zich bij kanker in het lichaam afspelen.

Eet vaker gember!

Misschien moeten we overwegen om vaker gember te eten door deze veelzijdige wortel regelmatiger in gerechten te verwerken. De preventieve werking ervan bij verschillende aandoeningen en chronische ziekten lijkt eenduidig en wie weet welke positieve effecten van de ‘ginger root’ nog in de toekomst naar voren zullen komen.

Ben je enthousiast geworden en wil je meteen met de veelzijdige en smaakvolle ‘Zingiber officinale’ in de keuken aan de slag? Doe dan inspiratie op door te kijken op de receptenpagina van VoedingsDomein. Een warme kop kaneel gember thee of sprankelende limoen gember drank is snel gemaakt, smaakt heerlijk en kan daarnaast helpen tegen misselijkheid. Hou je van een minder uitgesproken smaak? Verwerk de wortel dan (versgeraspt of in poedervorm) in een warme maaltijd zoals Thaise viscurry of Indiase vissoep.Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.