E-nummers schadelijk?


E-nummers zitten in vrijwel alle bewerkte levensmiddelen. Supermarktvoedsel bestaat voor het merendeel uit bewerkt voedsel. Deze levensmiddelen zijn een bron van e-nummers zoals zoetstoffen, conserveringsmiddelen, smaak- en geurstoffen etc. Veel e-nummers uit supermarktvoedsel zijn giftig en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Welke levensmiddelen moet je echt vermijden? Welk veelvoorkomend e-nummers is zo slecht voor je? En wat blijft er nog over om te eten?

E-nummers zijn overal!

E-nummers vind je in bijna elk bewerkt levensmiddel. Een van de meest gebruikte en bekendste binnen de e-nummers is E621. Deze stof wordt als smaakversterker gebruikt en kun je ook vinden onder de naam ‘Vetsin’, ‘mononatriumglutaminaat’ (MSG) en ook steeds vaker onder de noemer ‘gistextract’.

E621 is als synthetische smaakversterker in bijna alle zoute en hartige voorverpakte levensmiddelen aanwezig. Denk daarbij aan kruidenmixen voor vlees, kip en vis, maaltijdpakketten, kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, salades (eiersalade, tonijnsalade, aardappelsalade, etc), bouillons en bouillonblokjes, vleeswaren, hartige snacks (chips, gekruide nootjes, hartige crackers) en Chinees eten. Het e-nummer heeft een onmiskenbaar hartige smaak. Deze smaak staat bekend als ‘umami’. Dit is naast zout, zoet, bitter en zuur de vijfde smaak die wij als mens kunnen proeven.

E-nummer E621 als bron van klachten

Veel levensmiddelen die de meesten van ons dagelijks nuttigen bevatten dus E621. Hoewel dit e-nummer een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof is, is het effect ervan op ons lichaam niet onomstreden. Vetsin staat te boek als eetlustopwekker. Mede daarom is het door de fabrikant zo geliefd en stopt deze het in bijna alle hartige snacks. Regelmatige inname van E621 wordt door diverse onderzoekers in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals diabetes en obesitas. Door het eetlust opwekkende effect lijkt vetsin aan te zetten tot overmatige consumptie van calorierijke levensmiddelen (o.a. chips, zoutjes en kant-en-klaarmaaltijden).

Dagelijkse consumptie van E621 zorgt daarnaast bij menigeen voor hartkloppingen, migraineaanvallen, opgezwollen ledematen en lippen en een verstoorde hormoonhuishouding. En hoewel er een grote overeenkomst is in gezondheidsklachten die mensen ervaren, weigert de industrie mee te werken aan grootschalig onderzoek naar de schadelijke effecten van E621. Dit is begrijpelijk, want sponsoring vanuit bedrijven is de grootste bron van benodigde inkomsten voor grote onderzoeken. Mochten dergelijke onderzoeksresultaten inderdaad bovengenoemde bevindingen bevestigen, dan zijn deze bedrijven ‘dief van eigen portemonnee’. Er zit natuurlijk geen bedrijf te wachten op publieke informatie die schadelijk zou kunnen zijn voor het imago of voortbestaan van een organisatie.

Ondertussen wijst de levensmiddelenindustrie tal van claims over gezondheidsrisico’s van e-nummers zoals smaakversterkers van de hand. Ze refereren aan de twijfelachtige kwaliteit van het bestaande onderzoek en onbetrouwbare onderzoeksresultaten. Dus alle gezondheidsclaims ten spijt, de levensmiddelenindustrie blijft E621 en andere kunstmatige smaakversterkers massaal gebruiken in onze dagelijkse voedingsmiddelen.

Voeding zonder e-nummers

Het is dus bijna onmogelijk om een hartige snack, saus, soep, magnetronmaaltijd of salade te kopen zonder een kunstmatig toegevoegde smaakversterker. Dat is toch vreemd? Want wanneer voegde jij voor het laatst een snufje E621 toe aan je zelfgemaakte soep, saus, of stamppot boerenkool? Niet! Omdat dit e-nummer gewoonweg niet in ons voedsel hoort.

Wil je gezondheidsklachten vermijden en weten hoe je kunt voorkomen dat allerhande e-nummers binnen krijgt? Kies dan voor levensmiddelen die van nature geen bewerkingen hebben ondergaan en als je bewerkte producten koopt, let dan goed op tijdens het boodschappen doen en lees zorgvuldig alle etiketten. Let op de termen E621, ‘Vetsin’, ‘mononatriumglutaminaat’ (MSG) en ‘gistextract’ en vermijd producten die deze stof bevatten.

Natuurvoeding is e-nummer vrij

Kiezen voor natuurvoeding en/of biologisch eten is een goede en eenvoudige stap op weg naar een natuurlijke leefstijl zonder chemische conserveringsmiddelen, chemische smaakstoffen of kunstmatige zoetstoffen. Onbewerkte levensmiddelen zoals groente, fruit, vlees, kip, vis, eieren, etc. bevatten van nature geen toevoegingen en biologische levensmiddelen mogen geen kunstmatige stoffen bevatten. Dus kies je voor ‘bio’ dan kun je het uitvoerig bestuderen van etiketten op zoek naar E621 overslaan, want je zult ze niet vinden!


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistischMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

Geef een reactie