Denk je slanker in 12 stappen!

Slanker worden door anders te denken. Het lijkt onmogelijk, maar het kan! Gewichtsverlies door het volgen van een dieet, sportprogramma of combinatie van beide begint namelijk in je hoofd. Heb je behoefte aan steun of meer zelfvertrouwen tijdens het afvallen? Hoe word je gelukkiger met jezelf, bewuster van je eetmomenten en waar haal je de motivatie vandaan om het afvallen vol te houden? Verander je denkwijze! Deze 12 stappen helpen je op weg naar een slanker lichaam en meer geluk en zelfverzekerdheid.

Stap 1: stop met het volgen van crashdiëten

Een crashdieet lijkt aantrekkelijk en veelbelovend. Je verliest razendsnel gewicht en het kost vaak weinig moeite. Maar het resultaat is tijdelijk en nadat je ermee stopt, val je gauw terug in je oude patroon en kom je aan. Vaak meer kilo’s dan je bent afgevallen (het zogenaamde jojo-effect). Bovendien is snel afvallen (vaak met behulp van dure maaltijdvervangers) en daarna weer aankomen in gewicht, een regelrechte aanslag op je gezondheid. Dus doe je lijf een lol en vermijd crashdiëten.

Stap 2: maak een persoonlijk afslankplan

Geen plan zonder een helder doel! Bedenk dus wat je wilt bereiken. Hoeveel gewicht wil je verliezen? Wat kun en wil je doen om je doelen te bereiken? Maar vooral: waarom wil je afvallen? Het antwoord op de laatste vraag is namelijk je motivatie.

Stel jezelf meerdere kleine doelen en bedenk bij elk doel hoe je het wilt aanpakken. Denk ook na over wat (of wie) je precies nodig hebt om je doelen te bereiken. Bv. een fiets (als je wilt gaan fietsen), een sportmaatje, etc.

Kijk elke week of je al een deel van je doelen hebt bereikt en evalueer of je je doelen moet bijstellen of aanvullen met andere (sub)doelen of stappen. Denk eraan dat je het beste kleine doelen kunt stellen i.p.v. grote, want deze zijn sneller en makkelijker haalbaar.

Stap 3: begin met gezond te eten

Een gezond eetpatroon is de basis voor een gezond lichaam en verantwoord gewichtsverlies. Dus spreek met jezelf af dat je vanaf vandaag begint met gezonde, pure en natuurlijke voeding. Je zult zien dat er voldoende ruimte is voor variatie en dat het heel eenvoudig is om op een verantwoorde manier gezond te eten.

Inspiratie en tips nodig? Kijk eens bij onze gezonde recepten en laat je verrassen door snelle en lekkere recepten die je op weg helpen naar een gezondere leefstijl.

Stap 4: sla het ontbijt niet over

Niet ontbijten is geen goed idee. Ontbijten zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op gang komt en je de dag vol energie start. Een verantwoord ontbijt geeft ook lang een verzadigd gevoel waardoor je gedurende de dag minder behoefte hebt aan (ongezonde) snacks.

Begin de dag met een groot glas (lauw) water en eet daarna een eiwit- en vezelrijk ontbijt. Kwark met vers fruit, noten en zaden, gebakken of gekookte eieren met een groene smoothie, havermout-bananen pannenkoekjes met kokos, de mogelijkheden zijn eindeloos en allemaal even smaakvol!

Stap 5: bekijk je eetgewoonten

Houd gedurende een week een eetdagboek bij. Gebruik je doelenlijst om uit te vinden of jouw eetpatroon wel past bij je gestelde doelen. Observeer steeds terugkerende eetmomenten of voedingsmiddelen die niet passen bij de doelen die je wilt bereiken.

Stap 6: wat eet je en waarom?

Het antwoord op deze vraag lijkt eenvoudig. Je eet immers omdat je ‘honger’ hebt. Maar heb je elke keer dat je eet ook echt honger? Bedenk waarom je opeens trek krijgt in iets. Is het echt etenstijd? Heb je een maaltijd overgeslagen? Of heeft je opkomende eetlust te maken met emoties die je voelt? Bij verdriet, boosheid, frustratie of angst hebben mensen vaak de neiging te gaan eten, omdat het lijkt alsof je dat gevoel dan ‘weg kunt eten’. Sta hierbij stil en bedenk of dit bij jou ook zo zou kunnen zijn.

Stap 7: leer bewust te eten

Sta stil bij elke hap die je neemt en proef het voedsel wat je eet. Kauw goed, eet bewust en langzaam. Hierdoor neem je echt waar wat en hoeveel je eet en zul je sneller een voldaan gevoel hebben.

Vermijd zoveel mogelijk afleiding tijdens het eten. Dus eet niet op de bank voor de TV, maar ga aan tafel zitten en richt je aandacht volledig op je maaltijd. Neem ook bewust pauze op je werk, even weg achter je bureau en PC en vermijd eten onderweg in de auto.

Stap 8: luister naar je lichaam

Als je start met gezond, puur eten en stopt met het volgen van een (crash)dieet, dan zul je merken dat je gaat voelen wat je lichaam echt nodig heeft. Volg je intuïtie en je komt er vanzelf achter waar je lijf behoefte aan heeft. Zo merk je vanzelf welk voedsel goed of slecht voor je is.

Eten volgens de seizoenen geeft je vaak al wat je nodig hebt. Welke keuzes je hierin maakt, kun je intuïtief voelen. Je lichaam raakt namelijk al gauw gewend aan deze natuurlijke ‘flow’ zodat je signalen sneller en makkelijker kunt interpreteren.

Stap 9: verander je eetpatroon stap-voor-stap

Aan de hand van je eetdagboek kun je zien welke voedingsmiddelen of eetpatronen je moet veranderen om je doelen te kunnen bereiken. Maar je kunt niet alles tegelijk doen. Dus kies voor kleine veranderingen en zodra je hieraan bent gewend, kun je een nieuwe stap toevoegen. Begin bv. met het drinken van water i.p.v. frisdrank. Is dat gelukt en kost dat je weinig moeite meer? Start dan met koffie of thee zonder suiker of zoetstoffen (bv. als je voorheen altijd suiker in deze dranken gebruikte). Als ook deze stap vanzelfsprekend is geworden, kun je verder met de volgende. Ga zo door totdat je alle stappen hebt afgewerkt.

Je zult merken dat de eerste stappen het lastigst zijn. Maar zodra je lichaam gewend is aan het nieuwe patroon, kun je steeds meer stappen sneller invoeren en volhouden.

Stap 10: beloon jezelf

Geef jezelf regelmatig complimentjes door stil te staan bij hetgeen je al hebt bereikt. Bedenk waar je trots op bent en schrijf dit op. Als dit elke keer doet, kunt je het teruglezen op momenten dat je het moeilijk hebt. Dit zal je motiveren om door te gaan, ondanks dat je even een dipje hebt.

Stap 11: kom in beweging

Bij bewegen denk je al snel aan sporten in een sportschool, maar dat hoeft helemaal niet. Bedenk wat jij leuk vindt om te doen. Wandelen, fietsen, paardrijden, zwemmen of dansen. Het kan en mag allemaal en hoeft niets te kosten!

Stap 12: blijf in jezelf geloven en spreek dit uit

Ga voor de spiegel staan en zeg hardop tegen jezelf dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat je mooi bent en dat je gelooft in jezelf. Dat je er mag zijn!

Dit voelt misschien onwennig, maar als je dit elke dag doet, zul je merken dat het makkelijker wordt en dat je erin gaat geloven. Want jij bent het waard, ongeacht wat anderen zeggen of denken. Blijf vertrouwen in jezelf en alles komt goed!Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.