Buikvet verbranden door de juiste voeding

Door gezonde voeding te eten kun je direct buikvet verbranden voor een strakke buik. Buikvet verbranden en gewicht verliezen is voor iedereen mogelijk, mits je het juist aanpakt en consequent bent. Door onderstaande tips kun je snel en gezond afvallen. Door buikvet te verbranden zet je een belangrijke stap in het voorkomen van gezondheidsproblemen. De effecten zullen zowel op korte als lange termijn voelbaar zijn doordat je lekkerder in je vel zit en het risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker kunt verlagen.

Buikvet verbranden voor je gezondheid

Overtollig buikvet (een ‘buikje’ of ‘zwembandjes’) is bij velen ongeliefd vanwege het heersende schoonheidsideaal waarin slank de norm is. Maar ook door de schadelijke gezondheidseffecten van buikvet is het een ‘big issue’. Want overtollig buikvet is een sterke indicator voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hart- en kanker [1].

Het doel van minder buikvet is dus een gezonder en slanker lichaam. Kom daarom vandaag nog in actie zodat je in de zomer met een tevreden gevoel over het strand loopt en de kans op ziektes en aandoeningen verkleint.

Heb jij teveel buikvet?

Overtollig buikvet heet in medische termen abdominale obesitas en betekent dat er sprake is van teveel vet op en om je buik. Als je man bent dan spreken we over overtollig buikvet bij een buikomtrek van meer dan 94 centimeter. Dit wordt ongeveer ter hoogte van de navel gemeten. In dat geval is er medisch gezien al sprake van overgewicht. Voor vrouwen bedraagt deze omtrek 80 centimeter. Dus geeft je meetlint meer centimeters aan, dan is het tijd om in actie te komen.

Hoe ontstaat overtollig buikvet?

Een overschot aan energie uit voedsel slaat je lichaam op als lichaamsvet. Eet je teveel en/of ongezond eten, dan neemt de hoeveelheid onderhuids vetweefsel toe. Vetweefsel is actief weefsel dat verschillende stoffen produceert. Zo maakt buikvet tal van hormonen en andere chemische stoffen aan.

De gevaren van overtollig buikvet

Volgens het RIVM hebben zowel mannen als vrouwen met een te hoge buikomtrek een grotere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen met een gemiddelde of kleine buikomvang. Het hogere overlijdensrisico heeft o.a. te maken het bovengenoemde hormonen en andere lichaamseigen chemische stoffen. Uit onderzoek [2] blijkt dat deze stoffen ook gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van kankercellen en tumoren.

Weinig eten en veel sporten tegen buikvet?

Buikvet is dus overtollige en overbodige energie waar je niets aan hebt. Buikvet verbranden door weinig te eten en veel te sporten lijkt een logische stap, maar zal niet helpen. In tegendeel: weinig eten en veel sporten levert je juist een onweerstaanbaar hongergevoel op en versnelt niet je vetverbranding.

Er komt een moment waarop je hongergevoel zo onweerstaanbaar wordt dat je gewoon moet eten. Dit gebeurt als je te lang niets eet of structureel ongezond eet. In deze situatie krijgt je lichaam naast de hongerprikkel ook een seintje dat het extra veel energie moet opslaan als lichaamsvet. Dit biologische signaal ontstaat doordat je te weinig eten binnenkrijgt of voedsel eet dat arm is aan voedingsstoffen. In dat geval gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het wel krijgt waardoor je lichaam meer energie gaat opslaan als lichaamsvet en minder energie direct beschikbaar stelt voor (vet)verbranding.

Gezond eten tegen buikvet

Wil je buikvet te verbranden? Kijk dan niet alleen naar de hoeveelheid voedsel die je eet, maar vooral naar het soort voedingsmiddelen. Want verschillende soorten voedsel worden in je lichaam op verschillende manieren verbrand. Dit heeft te maken met de wijze waarop die voedingsstoffen door je lichaam in energie worden omgezet.

Snel buikvet verbranden doe je door gezonde voeding te eten die de vetverbranding stimuleert en voedingsmiddelen te vermijden die vetopslag in de hand werken. Hierbij gaat het niet om calorieën tellen, maar om het indelen van calorieën in verschillende categorieën.

Er zijn drie hoofdgroepen (de zgn. ‘macronutriënten’) waarin je voedingmiddelen kunt indelen, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten.

Eet gezonde vetten en eiwitten voor minder buikvet

Van nature is je lichaam gemaakt om veel vet- en eiwitcalorieën te eten en relatief weinig koolhydraatcalorieën. Als je snel wilt afvallen rond je buik, kun je het best uitsluitend voedsel eten dat de mens +/- 100.000 jaar geleden ook at (oervoeding). Dat wil zeggen een voedingspatroon rijk aan eiwitten en vetten en arm aan koolhydraten.

Veel gezondheidsproblemen, inclusief overtollig buikvet, zijn direct het gevolg van een  voedingspatroon dat bestaat uit enorme hoeveelheden suiker, granen en bewerkte vetten. Deze stoffen maken het vrijwel onmogelijk om af te vallen rond je buik. Het is dus van belang om alle bewerkte levensmiddelen te vermijden.

Buikvet verbranden door ‘echte voeding’

Wil jij weten hoe je buikvet kunt verbranden door je voedingspatroon aan te passen? Maak dan gebruik van Online Voedingsadvies. Ik leer je welke voedingsmiddelen je wel en niet kunt eten zonder je honger te laten lijden. Door gerichte adviezen en een persoonlijk voedingsschema zul je ervaren dat je elke dag van je eten geniet en stap voor stap een slankere taille en een gezonder lichaam krijgt.

Referenties:

    • [1] http://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_592_en.pdf
    • [2] http://www.ucl.ac.uk/hbrc/diet/wardlej.htmlMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.