Biologisch, fair trade of beide?


Biologische producten staan steeds vaker in de schijnwerpers. Maar is biologisch echt gezonder dan ‘normale’ voeding? En wat is het verschil tussen bio en fair trade?

Biologisch: heel logisch!

Biologisch: heel logisch! Een veel gehoorde uitspraak. Maar wat is de waarheid achter deze slogan?

Fruit, groenten, graansoorten en overige plantaardige voedingsmiddelen mogen ‘biologisch’ genoemd worden als er tijdens het telen geen gebruik gemaakt wordt van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dierlijke voedingsmiddelen zijn pas ‘biologisch’ als er geen gebruik is gemaakt van hormonen (ter groeibevordering) of antibiotica (als voorkoming van ziekte). Ook mogen de dieren alleen met biologisch geteelde voeding gevoerd worden. Daarnaast stelt men strengere eisen aan dierenwelzijn in vergelijking met gangbare veeteeltbedrijven.

Biologisch gezonder?

Biologisch voedsel bevat minder schadelijke stoffen doordat er geen gebruik gemaakt mag worden van pesticiden, kunstmest of andere chemische stoffen. Ook bevat biologisch voedsel mogelijk meer voedingsstoffen. Onderzoek toont aan dat biologische groente- en fruitsoorten meer bio-actieve stoffen bevatten dan gangbaar geteelde gewassen.

Bovendien is in bio-food geen plek voor chemische E-nummers. Deze hulpmiddelen (zoals smaakstoffen, conserveringsmiddelen, stabilisatoren, etc.) zijn stoffen die niet gebruikt mogen worden in biologische voedingsmiddelen. En hoewel onderzoekers het nog niet met elkaar eens zijn, is meermaals aangetoond dat E-nummers negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Als je dus kiest voor biologisch kan je er automatisch zeker van zijn dat je geen stoffen binnenkrijgt die niet in je lichaam thuishoren!

Cursus-Box-Koken-zonder-E-nummers- VoedingsDomein
E-Learning: Cursus Koken zonder E-nummers – Miss Natural Lifestyle

Biologisch vlees en gevogelte bevat daarnaast aanzienlijk minder antibiotica-resistente bacteriën dan de ‘gewone variant’. Biologische melk bevat een hoger gehalte aan gezonde vetzuren (omega-3 en CLA), vitamine E en β-caroteen. Tot slot houdt men bij de productie van alle biologische voeding ook meer rekening met het milieu en dierenwelzijn. Bio is dus op veel vlakken duurzamer dan normale voeding!

Is biologisch automatisch fair trade?

Biologisch voedsel is dus duurzaam. Fairtrade producten zijn dit vaak ook. Maar de onderlinge duurzaamheidsaspecten komen niet altijd met elkaar overeen.

Fair trade staat voor ‘eerlijke handel’. De focus ligt daarbij op een rechtvaardige prijs vvoor producenten (bv. boeren) in het land van herkomst. Bij fairtrade handel draait het om afspraken over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten in de Derde Wereld. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de productie van fair trade artikelen.

Maar fair trade producten zijn niet automatisch biologisch. Echter kent volgens Max Havelaar ‘het Fairtrade model naast strikte sociale eisen ook milieueisen’ die de boeren steeds meer ‘richting biologische landbouw’ sturen. Fairtrade focust daarbij steeds meer ‘op een duurzame toekomst waarin biologische landbouw een belangrijk streven is’.

Kies voor biologisch!

Ben jij ook bewust met je gezondheid bezig en vind je net als het VoedingsDomein team dat puur en gezond eten belangrijk is om gezond te blijven en lekker in je vel te zitten? Kies dan altijd voor biologische voeding en voedingssupplementen van biologische oorsprong.

Alle superfoods, zaden, granen, greens, superfruits en raw food artikelen op onze site zijn 100% biologisch. Je bent dus gegarandeerd van kwalitatief hoogwaardige voeding zonder resten van bestrijdingsmiddelen of andere chemische stoffen. Daarnaast zijn alle Nutriboost en Superfoorartikelen tot stand gekomen zonder GMO (genetische modificatie) en streven deze producenten naar een duurzame productie van alle grondstoffen.


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistischMelissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

Geef een reactie