Amandelcake met Sinaasappel


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram amandelmeel*
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 3 eetlepels amandelolie (of kokosolie)
  • 50 gram blanke amandelen
  • 25 gram boekweitmeel
  • 25 gram maizena
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels (amandel)melk
  • 8 gedroogde abrikozen, kort geweld in warm water
  • 2 (biologisch) sinaasappels
  • 1 mespuntje zout
  • overig: oven, keukenmachine, mixer, weegschaal, cakevorm

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 175°C (voor de temperatuur van elektrische ovens zie handleiding van de oven)
  • dep de gewelde abrikozen droog en snijd ze in kleine stukjes
  • boen de sinaasappels goed schoon en rasp het oranje van de schil (=sinaasappelzest)
  • schil de overgebleven witte schil van de sinaasappels af en snijd ze in dunne plakjes
  • bewaar de sinaasappelplakjes tot gebruik afgedekt op een koele plaats
  • splits de eieren en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine
  • doe de eiwitten in een mengkom en klop deze schuimig met een mixer
  • smelt ondertussen de boter op zacht vuur in een steelpan en neem – zodra de boter is gesmolten – de pan van het vuur
  • vermeng de eidooiers in de keukenmachine met het amandel- en boekweitmeel, de maïzena, bakpoeder, amandelolie, honing, (amandel)melk, gewelde abrikozen en sinaasappelzest
  • voeg aan dit mengsel de gesmolten boter toe totdat zich een mooi glad beslag heeft gevormd
  • neem de kom uit de keukenmachine en spatel met de hand voorzichtig het eiwitschuim door het beslag tot er een egaal en luchtig mengsel ontstaat
  • giet het beslag in de cakevorm, garneer met de blanke amandelen en bak de cake in 20-30 minuten goudbruin en gaar
  • om te controleren of de cake gaar is kun je een satéprikker in het midden steken: als deze er schoon en droog uit komt is de cake klaar
  • laat de cake afkoelen, snijd deze in plakken en garneer deze met de plakjes sinaasappel

Variatietips:

  • vervang de blanke amandelen door blanke hazelnoten of walnoten
  • vervang de sinaasappelrasp en -plakken door mandarijn of citroen
  • vervang de gedroogde abrikozen door gedroogde appels, vijgen of rozijnen
  • vervang de amandel- of kokosolie door walnootolie
  • bereid de cake niet in een cakevorm, maar gebruik muffinvormpjes (let op: de baktijd is dan korter!)

* amandelmeel is o.a. verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of in online shops.


Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: DetoxeCursussenInterstitiele CystitisPijnlijke blaasLeefstijlcoachVitaliteitOvergangsklachtenObstipatieHolistisch



Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.

Geef een reactie