Alcohol en Ontstekingen

Alcohol is minder onschuldig dan je wellicht denkt. Wist je dat alcohol ontstekingen kan veroorzaken of aanwakkeren en dat een ‘drankje als slaapmutsje’ alles behalve een goede nachtrust geeft?

Wat gebeurt er in je lichaam als je alcohol drinkt?

De opname en afbraak van alcohol krijgt in het lichaam voorrang op de vertering en verwerking van andere voedingsstoffen. Het lichaam kan alcohol niet opslaan en ziet het als een potentieel toxische (=giftige) stof. Nadat alcohol in de maag en darmen wordt opgenomen, gaat deze via het bloed naar de lever. De lever breekt vervolgens het grootste deel van de alcohol (90-95%) af. De resterende 1-5% van het afbraakproces vindt reeds plaats in de maag.

De eerste stap van de afbraak van alcohol vindt plaats met behulp van het enzym ADH (alcoholdehydrogenase). ADH zorgt ervoor dat de alcohol kan worden omgezet naar aceetaldehyde, een toxische stof die verantwoordelijk is voor negatieve gevolgen bij chronische overmatige alcoholconsumptie, zoals het ontstaan van leverontsteking. Aceetaldehyde wordt vervolgens omgezet naar het de stof acetaat.

Aceetaldehyde verhoogt de doorlaatbaarheid van je darmen

Aceetaldehyde is de stof die schadelijke effecten heeft op je lichaam. Deze stof veroorzaakt namelijk de doorlaatbaarheid van de darmbarrière (o.a. bevestigd door onderzoek van dr. Elamin). De schade die aceetaldehyde op deze manier aanricht ontstaat al bij een á twee standaardglazen alcoholhoudende drank.

Als de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk wordt vergroot (hetgeen gebeurt bij de consumptie van alcohol), dan stijgt de kans op bacteriële infecties in het lichaam en liggen ook leveraandoeningen en (lever)ontstekingen al gauw op de loer. Hierdoor krijgt je immuunsysteem het zwaar te verduren en liggen fysieke ongemakken zoals spijsverteringsproblemen en andere ziekteverwekkers zoals virussen al gauw op de loer.

Alcohol en stresshormonen zoals cortisol

Ondanks dat de meeste mensen denken rustig te worden van alcohol, ziet het lichaam dat anders. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan het lichaam. Hierdoor komt je lijf in een soort staat van uitdroging. Dit ervaart je lichaam direct als stress waardoor je cortisolspiegel explosief stijgt. Een verstoorde cortisolspiegel is ongunstig, omdat deze zowel direct als indirect zorgt voor een hogere ontstekingsactiviteit in je cellen.

Bovenstaande verschijnselen worden nog eens versterkt als je medicatie gebruikt. Medicijnen worden door je lichaam namelijk ook gezien als gifstoffen. Deze gifstoffen worden via een vergelijkbaar mechanisme door je lichaam verwerkt waardoor ongeveer dezelfde situatie optreedt. De toxische reactie van medicatie en alcohol samen veroorzaakt een zodanig sterke belasting voor je lever en organen dat je lichaam, vroeg of laat, gegarandeerd uitvalsverschijnselen gaat vertonen.

Alcohol houdt je uit je slaap

Naast uitdroging en stress kan alcohol er ook voor zorgen dat je een aantal uren na het inslapen ‘s nachts weer wakker wordt. En dat is ongunstig, want een diepe en lange slaap heb je juist nodig om de door alcohol veroorzaakte stress te bestrijden.

Alcoholvrij maakt je lichaam blij!

Zoals je kon lezen is de consumptie van alcohol geen lolletje voor je lichaam. Dus maak je lijf blij en leef alcoholvrij!

Referenties:Melissa Albers
Author: Melissa Albers
Een gezond, slank en fit lichaam binnen handbereik door persoonlijke coaching en praktische adviezen op maat. Als diëtist, natuurvoedingskundige & Food Coach begeleid ik jou bij veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl.